skid-vm

Mogren om att gå ut sist: "Var väldigt nervös"

1:35 min

Sverige går in till dagens VM-stafett över 4x10 kilometer med VM-debutanten Calle Halfvarsson på sistasträckan. Frågan är om han kan göra som Radiosportens expert Torgny Mogren för 26 år sedan och föra Sverige till ett guld.

Sverige går in till dagens VM-stafett över 4x10 kilometer med VM-debutanten Calle Halfvarsson på sistasträckan. Därmed vilar ett stort ansvar på den snart 24-årige svenskens axlar. Något som vet hur det är att som ung komma in och ta en sistasträcka på en VM-stafett är Radiosportens expert Torgny Mogren.

Första gången han fick chansen att åka en VM-stafett var 1987 vid VM i Obersdorf. Han ingick i ett lag med Erik Östlund, Gunde Svan och Thomas Wassberg.

– Jag blev övertalad av mina lagkamrater om att åka sistasträckan. Jag kände mig tillfreds med mina kamraters beslut. Sen var man ju väldigt nervös på tävlingsdagen, säger Torgny Mogren.

Thomas Wassberg bäddade bra för Mogren genom att rycka på tredjesträckan och lämnade över med hyfsad ledning.

– Han lämnade över stafettpinnen till mig med åtta eller nio sekunders ledning. Han slog näven i ryggen på mig och sa: ”Nu är bollen din, pojkjävel.” Sen var det bara att åka så mycket tygeln höll för, säger Torgny Mogren.

Den gången gick det vägen med en debutant som sista man. Mogren höll hela vägen in i mål.

– Det blev en behaglig sistasträcka för mig.

Kan Calle Halfvarsson gära samma resa i dag, 26 år senare?

Roger Burman, Val di Fiemme
roger.burman@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se