Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla länder borde göra det"

Uppdaterat fredag 1 mars 2013 kl 09.39
Publicerat torsdag 28 februari 2013 kl 21.33
Förre landslagsläkare Klas Östberg om bloddopning
(1:04 min)

Idrottsläkaren Klas Östberg tycker de tidigare aktiva, som pekades ut i SVT:s Uppdrag granskning, borde gåt ut med sina blodvärden.

Debatten om misstänkt bloddopade skidåkare efter Uppdrag Gransknings avslöjande fortsätter. Idrottsläkaren Klas Östberg som var lansdslagsläkare för de svenska skidskyttarna under 20 års tid tycker att debatten fått fel fokus.

– Det viktigaste är att ta upp hur värdena sett ut tidigare. Det vet ju de aktiva, och tränarna. Jag kan inte förstå varför de inte går ut och berättar det, säger han till Radiosporten.

Östberg menar att man borde visa för allmänheten hur deras blodvärden har sett ut ifall man vill rentvå sig.

– Nu går man hela tiden i försvarsställning och frågarsätter journalisterna som lyckats plocka fram några hemligstämplade värden. Om man inte har något att dölja är det bara att visa precis som hur dom har varit.

Men nu verkar det som att Östberg kan få sin vilja igenom. I varje fall till viss del. Det svenska landslagets nuvarande läkare prestenterade .

Klas Östberg menar att även sportjournalisterna borde vara aktivare i sin granskning mot dopning.

– Det är inte sportjournalister som fått fram värdena för dom håller ju ihop tillsammans med skidåkarna, tränarna och förbunden dom har inget intresse i att smutskasta sporten. De vill hålla en fin fasad utåt, det är min uppfattning i det hela.

Den tidigare landsslagläkaren riktar också kritik till det internationella skidförbundet som han tycker borde granskas.

– Man måste granskas för att få idrotten ren. Men man kan inte granska sig själv det måste vara någon oberoende organisation utifrån.

Enligt Östberg förekommer det bloddopning inom alla sporter. Han tycker dock man angriper alltid angriper öststaterna.

– Man vill att dom ska öppna böckerna och visa hur värdena ska se ut. Jag tycker att vi i väst också ska göra det. Vi har en självbild som verkligen behöver ses över

Klas Östberg menar dock att alla länder borde offentliggöra sina blodtester.

– Idrottsrörelsen måste granskas noggrannare. Det finns många stenar att vända på.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".