1 av 4
20130301 Petter Northug korsar mållinjen i herrarnas stafett vid skid-VM i Val di Fiemme. Foto: Matthias Schrader/Scanpix.
2 av 4
Foto: AP Photo/Scanpix
3 av 4
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
4 av 4
skid-vm

Norge snuvade Sverige på VM-guldet - igen

0:55 min

Petter Northug spurtade utan problem ned den svenske slutmannen Calle Halfvarsson i VM-stafetten. Sverige fick därmed nöja sig med ännu ett silver detta skidmästerskap.

– Tyvärr är det väl så att kommer man in tillsammans med en spurtstark Petter Northug då är det kört, säger Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren.

Vid VM i Oslo för två år sedan slutade Sverige tvåa när Norge vann stafettguldet på herrsidan. I går (torsdag) vann Norge damstafetten före Sverige.

På fredagen upprepade sig den för svensk del trista Norge-historien. Norge vann herrstafetten efter att Petter Northug på ett retfullt enkelt sätt spurtade ner 22-årige mästerskapsdebutanten Calle Halfvarsson på den fjärde och sista sträckan.

Fjärde sträckan liknade annars mest en enda parodiskt lång väntan på spurtuppgörelsen. De fyra lag som gick ut i täten vid växling: Ryssland, Norge, Sverige och Italien åktes raskt ikapp av flera lag på grund av att ingen åkare ville hålla tempot uppe.

Halfvarsson lyckades sedan gå loss tillsammans med Northug kort före upploppet, men 22-åringen fick inte den lucka han behövde i den sista lilla uppförsbacken före upploppet. I stället kunde norrmannen till synes utan ansträngning spurta förbi svensken på upploppet.

– Jag är besviken över att det är så nära ett guld, men Petter är för stark i dag - och för taktisk, säger Calle Halfvarsson till Radiosporten.

– Det kommer ett OS nästa år och då ska det svara bättre när jag gör ett ryck, tillägger Halfvarsson.

Bronsmedaljen tog Ryssland. Hemmanationen Italien slutade fyra och Finland femma.

Sveriges herrar har inte vunnit en VM-stafett sedan 1989 - och får nu vänta minst två år till på nästa guld.

Men chansen till revansch mot Norge kommer redan nästa år, vid OS i Sotji.

Dag Malmqvist, Val di Fiemme
dag.malmqvist@sverigesradio.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sverigesradio.se

Stafett (h), VM i Val di Fiemme, 2013

1. Norge 1:22.21,3
(Gjerdalen, Rönning, Röthe, Northug)

2. Sverige +1,2
(Rickardsson, Olsson, Hellner, Halfvarsson)

3. Ryssland +2,4
(Belov, Vylegsjanin, Legkov, Uistiugov)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista