STOCKHOLM 2013-03-02 Brynäs' Johan Harju framför Daniel Larsson i AIK-målet i lördagens elitseriematch i ishockey mellan AIK och Brynäs IF på Hovet i Stockholm. Leif R Jansson / SCANPIX.
AIK - Brynäs 0-1

Brynäs i slutspel: "Ska ta SM-guld"

2:00 min

De regerande mästarna Brynäs vann streckmötet mot AIK med 1-0 och har säkrat sin plats i slutspelet.

Radiosportens utser lagens lirare:
AIK: Björn Melin
Brynäs: Johan Holmqvist

I fjol var regerande mästarna Brynäs som bäst när det hettade till. Och kanske har laget återfunnit vinnarinstinkten på allvar igen.

Laget vann streckmötet mot AIK med 1-0 och har säkrat sin plats i slutspelet.

– Fan vad skönt. Jag tycker vi vinner välförtjänt och gör en jättematch i dag, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till Radiosporten.

– Vi har vår målsättning helt klar och det är att ta SM-guld.

Slutspelskaraktär var bara förnamnet då AIK tog emot Brynäs på lördagen. Det kokade inne på Hovet i Stockholm, det sjöng i sargerna och det var frenesi i varje närkamp. För AIK-spelarna var förutsättningarna klara; vinna eller försvinna.

Då förstörde Brynäs festen för merparten av de 8 094 åskådarna. Gävlelaget vann sin första bortamatch i elitserien sedan den 18 januari och såg till att avståndet ner till AIK på niondeplats är ointagligt.

AIK öste på framåt i inledningen av den första perioden, men Brynäs målvakt Johan "Honken" Holmqvist stod emot den inledande forceringen. Sedan var det bortalaget som hade de hetaste chanserna i perioden.

– Han gör en fantastisk match. Jag tycker också att försvarspelet generellt sett är väldigt bra berömmer Tommy Jonsson.

Halvvägs in i den andra perioden måttade AIK:s Nicklas Jensen mot öppet mål, men Holmqvist hann in och räddade. 12.50 in hade AIK:s Oscar Steen läge, då nöp Holmqvist pucken med plockhandsken.

I den tredje perioden kom kallduschen för AIK då Brynäs Ryan Gunderson sköt in 1-0 i powerplay 11.35 in i perioden, assisterad av Brynäs poängkung Calle Järnkrok.

AIK satsade allt framåt i slutet, men var för tama framför mål.

– Det är för dåligt. Hemmaplan och fulsatt, jag tycker att vi ska ha fem, tio procent mer i oss och ta för oss. Det grämer mig otroligt mycket att vi inte gör det, säger AIK:s lagkapten Patric Blomdahl till Radiosporten. 

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Magnus Wahlman
magnus.wahlman@sverigesradio.se

Matchfakta: AIK-Brynäs 0-1

((0-0, 0-0, 0-1))

Tredje perioden: 0-1 (11.35) Ryan Gunderson (Calle Järnkrok, Johan Harju) spel fem mot fyra.

Skott: 24-22 (8-9, 7-8, 9-5).
Utv, AIK: 6x2.
Brynäs 2x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Mikael Nord, Arboga.
Publik: 8 094.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista