Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX.
ishockey

L-G Jansson inför SM-slutspelet och kvalserien

3:27 min

Radiosportens hockeyexpter L-G Jansson tror att Skellefteå kan välja vilket lag som helst till SM-slutspelet, förutom Linköping. Och i kvalserien kommer rutinen i Rögle spela en stor roll.

Lagen som är klara för SM-slutspel är:
1 Skellefteå
2 HV 71
3 Luleå
4 Färjestad
5 Linköping
6 Frölunda
7 Modo
8 Brynäs

– Inte oväntat alls, säger Radiosportens L-G Jansson. Det är de bästa lagen.

– Självklart är det ju Skellefteå som har dominerat serien hela säsongen som är favoriter.

– HV 71 har spelat väldigt bra. Jag höjer lite på ögonbrynet för Modo, men i sådana här play-off-matcher spelar erfarenheten in.

Det är val på tisdag, hur kommer de att fundera?
– Först ska man konstatera att det är lagledningen som väljer, i många fall kommer man att prata med spelarådet. Ligger lätt till för Skellefteå att välja Brynäs, men det är inte så enkelt. Om brynäs ska vara konkurrenskraftiga måste de få tillbaka sina skadade spelare.

Vilket skulle du absolut inte välja?
– Skellefteå kan välja vilket lag som helst nästan. Jag skulle inte välja Linköping, de är lite underliga med landets förnämsta förstaformation.

I kvalserien kommer att Timrå och Rögle spela från elitserien där det är klart att de möter Leksand, Södertälje och Västerås. I förkvalsserien spelar Karlskoga, Djurgården, Örebro och Oskarshman.

– När man går in i en kvalserie så verkar det vara andra krafter som spelar in. Min erfarenhet är att den mentala styrkan är viktig, man måste vara kollossalt fokuserat. Det lag som har upplevt det förut är Rögle med sin sjundeplats förra året, de klarar sig väldigt bra tror jag.

Hör mer av vad L-G Jansson tycker och tänker inför SM-slutspelet och kvalserien i ljudklippen.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sverigesradio.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista