vasaloppet

Efter reaktionerna: Nu ändras reglerna

2:57 min

När den första herråkaren i årets Vasalopp nådde spurtpriset vid Eversberg kammade han hem 10000 kronor. När den förste damåkaren nådde dit en stund senare fick hon nöja sig med prissumman 5000. Något som upprört Radiosportens lyssnare. Nu utlovar sportchef Tommy Höglund en förändring.

Roger Djupvik var förste manlige åkare att nå spurtpriset vid Evertsberg och kammade hem prissumman på 10 000 kronor. När förste damåkare Seraina Boner kom dit femton minuter senare hade prissumman halverats.

Damerna får bara 5000 kronor för samma prestation. Något som upprört Radiosportens lyssnare.

– Hennes prestation är självklart lika mycket värd som herrarnas, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till Radiosporten och utlovar en förändring.

Så det här kommer ni ändra på?

– Ja det kommer vi göra, säger Tommy Höglund.

Det finns flera spurtpriser i loppet för herrarna, men för damerna är det vid Evertsberg det enda.

– På tjejsidan har vi inga andra spurtpriser. Det har liksom inget syfte. De är ju i klungan av men så det går inte att referera det för en speaker eller tv-kommentator för det är ytterst sällan man har flera tjejer som gör upp om spurtpriset, säger Tommy Höglund som betonar att prispengarna för vinnarna är samma på herr- och damsidan.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Susanna Andrén
susanna.andren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista