friidrott

Tornéus rekordhopp räckte inte till guld

3:12 min

Michel Tornéus satte nytt svenskt rekord, två gånger, i längdhoppsfinalen på inomhus-EM. Och tog silver på 8,29. 22-årige Aleksandr Menkov vann med 8,31.

– Det var tråkigt att börja hela tävlingen, samtidigt kunde jag sätta standarden och visa att jag menar allvar. Jag går in och satsar allt idag och det räcker till silver. Nu ser jag fram emot att ställa mig på podiet, sa silvermedaljören till Radiosporten.

Michel Tornéus fick till ett kanonhopp redan i första försöket då han slaktade Mattias Sunneborns inomhusrekord på 8,20 med 8,27.

– Det är ett medaljhopp, det vågar jag säga, sa Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar i Sportextra efter Hammarbyhopparens insats.

Men då hade inte Rysslands Alexandr Menkov hoppat än. 22-åringen från Minusinsk, som tog brons på inomhus-VM i fjol, gjorde 2,28 i första hoppet och därmed var Tornéus i jagande position.

– Michel missade OS-medalj med en centimeter i fjol, han vill inte missa guldet med en centimeter idag, det kan jag lova, sa Miro Zalar.

Tornéus höjde sig till 8,29 i sista försöket, men då var guldet redan borta. Menkov gjorde nämligen 8,31 i fjärde hoppet. Tornéus två centimeter från guldet alltså.

– Det är inte medaljerna han är ute efter, det är guldet. Men nu har han etablerat sig över åtta meter och kommer att få mer respekt ute på banorna i världen, sa Miro Zalar.

– Jag tänkte att ni ska jag göra en Erica Jarder och dunka på i sista, och nästan att det satt. Nu får jag i alla fall medalj, och det är fantastiskt kul det.

Vad skulle du ge dig själv för betyg, skala 1-10?
– Jag måste sätta en tia, jag har aldrig hoppat bättre än jag gör idag. Jag är i bra slag och jag kan inte säga att jag skulle göra något annorlunda, sa Tornéus innan han gick upp på prispallen och tog emot sitt EM-silver.

Tornéus silver innebär att det med medaljer räknat är Sveriges näst bästa inomhusmästerskap sen 2002.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se