Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
skid-vm

Norske tränaren: En av de bästa femmilar jag sett

Både från svenskt och internationellt håll lovordas Johan Olssons insatsen, dagen efter det bragdartade VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme.

Gunde Svan var mäkta imponerad över Olsson bedrift. "Det är nog det mest imponerande femmilslopp som jag har sett och kanske kommer att se", säger Svan till SVT.

Norges tränare Trond Nystad ser också storheten i Olssons insats. Som tror att han körde en av tidernas bästa femmilar.

Den tidigare bragdguldsvinnaren Stefan Holm skriver på twitter att bragdguldet ska gå till Johan Olsson.

Svensk media verkar vara överrens om att det är sättet som Olssons vinner guldet på som gör honom till en riktigt het bragdgulds kandidat.

DN:s sportkrönikör Johan Esk skriver att Johan Olsson körde rakt in bland ögonblick som Ravellis straffräddning, Borgs femte raka, Ingemars dubbla OS-guld och Ingos knock. Tre Kronors OS-guld i Turin, Waldners pingismagi, Gärderud och Johansson i Montreal och friidrottskvällen med dubbla OS-guld i Aten.

Det skulle vara omöjligt att i den moderna skidåkningens mästerskap göra ett ryck efter en mil och sedan bara köra, köra, köra i fyra mil utan att klungan kommer i kapp. Utan att en vägg sätter stopp.

Norska tidningen Dagbladet skriver att genom hela VM har längdskidssporten vart under hårt angrepp från kritiker som menar att sporten hör till en av dom värsta fusk-sporterna.

Då är det skönt att avsluta med en klassisk femmil som i allt sitt ändlösa slit visar att det finns fysiska gränser för några av konditionsidrottens uthåligaste kroppar. Desto mer växer Johan Olssons guld.

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".