Montage Stefan Holm, Mattias Sunneborn och Kajsa Bergqvist. Foto: Scanpix.
friidrott

Experten: Vill se annan profil än Torneklint

Miro Zalar: ”Fråga Kajsa Bergqvist”
3:03 min

Radiosportens friidrottsexpert vill se en före detta aktiv som ny förbundskapten. Gärna med en framgångsrik internationell karriär bakom sig.

Enligt källor till Aftonbladet kommer Karin Torneklint presenteras som ny förbundskapten för friidrottslandslaget på torsdag. Men Radiosportens Miro Zalar vill hellre se en före detta aktiv med en internationell karriär bakom sig, på posten.

– Framförallt någon som har erfarenhet av internationell elitfriidrott, jag hade nog försökt söka någon före detta aktiv. Sen går det aldrig att komma ifrån att en förbundskapten måste kunna hantera media på ett bra sätt.

Vilka tänker du på då?
– Fundera på Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, kanske Mattias Sunneborn som är engagerad i friidrotten och har stor erfarenhet på hög nivå själv. Det som de också har gemensamt är att de är yngre. Det blir lätt att man väljer de som varit med länge, men jag tycker att det finns en begränsning i det, att man rullar på och gör som man alltid har gjort.

Finns det någon motsättning i att välja någon med nationellt intresse i stället för någon med internationellt fokus?
– Det är ju alltid en kombination, det krävs att man har koll väldigt brett som förbundskapten. I svensk friidrott betyder Finnkampen väldigt mycket, det kommer alltid finnas en viss typ av konflikt där. Jag tror att de flesta vill ha ett bra landslag, samtidigt är det ju så att det som lyser och det man krigar för är att få friidrottare på absolut yttersta elitnivå, och det kan ju ibland kollidera med det.

Hur stor är chansen att en sådan som Bergqvist säger ja?
– Tror man måste titta på vad de sysslar med nu, hur mycket de brinner för det. Men det känns som att de har sitt stora intresse kvar eftersom de dyker upp som intervjureportrar och experter på mästerskap, man måste ställa frågan i alla fall. Det kanske man har gjort, har ingen aning om vilka kandidater som finns och i vilka banor man har tänkt.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".