längdskidor

Norge gör som Sverige – kartlägget testvärden

Det norska skidförbundet gör nu som det svenska och samlar in landslagsåkarnas blodvärden från 90-talet. Det rapporterar NRK.

Det norska skidförbundet har inlett arbetet med att samla in och kartlägga sina ladslagsåkares blodvärden under 90-talet. Den före detta landslagsläkaren för det norska laget Ola Rønsen har fått till uppgift att leda arbetet.

– Första fasen av arbetet inleds nu. Vi ska samla in data från laboratorierna och sen lägga fram en komplett bild av genomsnittsvärdet hos landslagsåkarna under 90-talet, säger Ola Rønsen till NRK.

Men projektet handlar inte enbart om blodvärdena på 90-talet. Ambitionen är att ge en klar bild av sinalandslagsåkares blodvärden de senaste 18-åren.

Och det hela ska gå snabbt.

Redan nästa vecka vill Norges skidordförande Erik Røste betonar att det hela ska gå snabbt.

– Vi är igång med arbetet och hoppas ha samlat in den nödvändiga informationen nästa vecka, säger han till NRK.

Men vad som kommer att bli ofentligt av den insamlade informationen vill Ola Rønsen inte uttala sig om.

– Det är för tidigt att uttala sig om omofånget, det har ju inte funnits någon systematik i det här före 2010, säger han till NRK. 

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".