Foto: Scanpix/AP Photo/Peter Dejong
fotboll

PSV Eindhoven granskas av EU-kommissionen

Fem holländska proffsklubbar i fotboll misstänks ha fått kommunala stöd - i strid med EU:s regler.

EU har strikta regler för de stöd stater och kommuner kan ge till kommersiella företag, däribland många proffsklubbar i fotboll. Tanken är att försöka undvika snedvriden konkurrens.

Under onsdagen har EU-kommissionen beslutat inleda djupundersökningar mot PSV Eindhoven och fyra andra fotbollsklubbar i holländska första- och andraligan.

Till exempel gav sänkte Tilburgs kommun hyran för fotbollsstadion, även retroaktivt, och det ska ha gett den lokala fotbollsklubben Willem II misstänkt otillåtna förmåner på runt 20 miljoner kronor.

För PSV:s del handlar det om att kommunen har köpt mark av klubben för runt 400 miljoner kronor, och sedan låtit PSV hyra tillbaka marken på mycket förmånliga villkor.

Den kommande utredningen kan landa i att en eller flera av de holländska klubbarna tvingas betala tillbaka de pengar de anses ha tjänat på otillåtet statsstöd. Däremot blir det inte fråga om några direkta böter.

Jens Möller, Bryssel
jens.moller@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".