Foto Bertil Enevåg Ericson / Scanpix
Bandy

Hammarby nära historisk final

Edsbyns Magnus "Kuben" Olsson: "Det känns lite surt"
2:13 min

I den tredje semifinalmatchen vann Hammarby över Edsbyn med 4-2 och leder matchserien med 2-1.

Det var en gnistrande marskväll på Södermalm i Stockholm med en minusgrad på termometern. Perfekta förhållanden för en bandymatch. Matchen fick också en blixtrande inledning med två mål på de första tolv minuterna.

Det var hemmalaget som genom Misja Pasjkin inledde målskyttet efter tio minuter, men det blev genast smolk i glädjebägaren. Drygt två minuter senare stod det 1-1 på resultattavlan. Det var Magnus Olsson som stod för kvitteringen.

Efter den fartfyllda inledningen gick matchen i stå.

"Man stoppas upp, man stoppas upp, det händer inte särskilt mycket nu", kommenterade Mats Dahlberg i mitten av den första halvleken.

Men det skulle hända något mer i den första halvan. Kalle Spjuth kunde efter ett flygande anfall och klippa till och göra så att Bajen gick till en 2-1 ledning i paus.

Den andra halvleken var bara fem minuter gammal när Misja Pasjkin slog till igen och inledde även den andra halvlekens målskytte till 3-1. Sen satte utvisningarna stopp för Edsbyns chanser att vinna.

Strax efter Pasjkins mål blev forwarden Mattias Hammarström utvisad. I mitten av den andra halvleken drog målvakten Erik Persson på sig  en utvisning som ledde till ett straffslag.  Pasjkin klev fram för att göra sitt tredje mål för kvällen, men Persson gjorde en reflexräddning som höll liv i matchen.

Strax efter drabbas Edsbyn av ytterligare två utvisningar i snabb följd och med tre man mindre kunde Hammarby avgöra. Det var Adam Giljam som kunde slå in 4-1 bollen efter en hörna.

Mattias Hammarström reducerar med knappt fyra minuter kvar av ordinarie speltid, men närmare än så kom inte hälsingelaget.

Nu behöver Edsbyn vinna på lördag för att matchserien ska leva vidare, annars är Hammarby klart för final på den nya nationalarenan Solna den 17 mars.

Johan Wallberg
johan.wallberg@sr.se

Hammarby-Edsbyn 4-2

(2-1)
Hammarby: Misja Pasjkin 2, Kalle Spjuth, Adan Giljam.
Edsbyn: Magnus Olsson, Mattias Hammarström.
Publik: 5 366.
Hammarby leder med 2-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".