Andreas Thomsson, Öster. Foto: Scanpix
Svenska Cupen

Tränarna om "nya" cupen: "Bara positivt"

Andreas Thomsson: ”Bra med tre tävlingsmatcher”
2:23 min

Svenska cupen har länge varit svensk fotbolls sorgebarn. I år har upplägget ändrats - något de flesta allsvenska klubbarna uppskattar.

Årets upplaga av svenska cupen spelas med ett gruppspel i stället för utslagsmatcher direkt. I helgen spelas den andra omgången, och allsvenska nykomlingen Östers tränare Andreas Thomsson gillar det nya upplägget.

– Du får ju tre tighta tävlingsmatcher. Det är nyttigt, och det blir en lite annorlunda nerv i matcherna. Sen är det alltid kul att få med sig resultat också, säger Thomsson till Radiosporten.

– Det är en tid för förberedelser för allsvenskan, men man kan spetsa lite tävlingsmatcher. Det är häftigt tycker jag.

Hur viktig är cupen för er?

– När vi går ut här så försöker vi vinna varje match. Vill representera tröjan och klubbmärket, vi ger allt för att vinna varje match. Vi satsar på cupen.

Hur tänker du kring laguttagningar, nu när det drar igång innan själva seriespelet? Toppar du laget, eller vilar du folk?

– Vi har kört med dem som vi har tillgängliga. Vi har en del nya spelare också som behöver komma in i spelet. Det är ingen social verksamhet det här.


Så här svarade resten av de allsvenska tränarna om Svenska cupen:

Andreas Alm, AIK:

– För oss är den väldigt viktig. Det är vår enda chans ut i Europa i år.

Roberth Björknesjö, Brommapojkarna:

– För oss har den ju inte så stor betydelse eftersom vi är utslagna. Men jag tycker det nya uppläget är bra, med en kortare försäsong.

Anders Johansson, andretränare Djurgården:

 – Vi tycker alla det är kul med tidiga tävlingsmatcher. Vi vill ut i Europa. Vi har inga andra matcher i spelschemat nu så vi går för fullt för att vinna.

Peter Wettergren, andretränare Elfsborg:

Vi vill förstås vinna cupen. Vi vill ju vinna allt. Sen är det klart att vi har ju inte den där extra moroten att få en Europaplats eftersom vi redan är klara för Champions leaguekval. Vi har även en del skador så kanske är störst fokus på att få alla friska men vi ställer upp med det starkaste laget vi har.

Per Olsson, Gefle:

– Det är ju tävlingsmatch så det blir extra nerv. Men allsvenskan är vår första prioritet. Men vi gör allt för att vinna gruppen. Vi vilar inte spelare för allsvenskan. Men kanske roterar vi lite mer på vissa positioner där konkurrensen är hård.

 Magnus Edlund, assisterande tränare IFK Göteborg:

– Den jätteviktig, ett bra resultat kan ge oss en plats i Europa. Tycker det är bra att komma igång med tävlingssäsongen tidigare för att slippa en lång försäsong.

Jens Gustafsson, Halmstad:

– Svenska cupen är Svenska cupen. Allsvenska är helt klart den viktigaste tävlingen för oss. Dom här omgångarna blir en bra värdemätare på att se vart vi står och att matchas mot riktigt bra motstånd.

Roar Hansen, Helsingborg:

– Den är ju viktig, vi slutade ju sexa förra säsongen så det kan bli en biljett till Europa.

Peter Gerhadsson, Häcken:

– Vi vill vinna varje match, vi skulle inte ställa spelare för att inte riskera skador.

Nanne Bergstrand, Kalmar:

Vi har alltid gillat cupen framför allt med vinna försvinna mentalitet som nu har försvunnit med gruppspel. Det är chans för spel i Europa. Bästa laget spelar.

Rikard Norling, Malmö:

– En möjlighet för oss att vinna en titel, det är självklart viktigt för oss, det är en stor del av vår verksamhet.

Anders Torstensson, Mjällby:

– Mellanviktig. Vi har tappat en del spelare så vi behöver mer tid för att få ihop spelet. Vi satsar på att vara igång till allsvenskan. Vi är i en situation där vi måste prioritera allsvenkan mer än cupen. Men då det är tävlingsmatch så mönstrar vi alltid det bästa laget.

Janne Andersson, Norrköping:

– Den är viktig. Vi vill vinna varje match och gruppen vi är i.

Klebér Saarenpää, Syrianska:

– Det är ju en tävlingsmatch och dom vill man ju alltid vinna. Nu ser det svårt ut för oss att gå vidare. Men vi kommer göra vårt yttersta.

Peter Swärdh, Åtvidaberg:

– Den är så viktigt att vill vinna varje match och ta oss kvartsfinal

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Anton Boström
anton.bostrom@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".