1 av 17
2 av 17
3 av 17
4 av 17
5 av 17
6 av 17
7 av 17
8 av 17
9 av 17
10 av 17
11 av 17
12 av 17
13 av 17
14 av 17
15 av 17
16 av 17
17 av 17
Fotboll - allsvenskan

Superguide: Så är läget i DITT lag

Det är knappt tre veckor kvar till den allsvenska premiären. Radiosporten har kartlagt läget i de allsvenska klubbarna.

Andreas Alm, AIK:

Skadeläget: Daniel Tjernström har ryggont - börjar träna för fullt nästa vecka. Niklas Backman problem med knä, oklart hur länge han blir borta.

Träningsläget: Eftersom tävlingssäsongen har börjat så är vi klara med försäsongen. Vi försöker variera anfall och försvarspel på våra träningspass.

Vem slår igenom i år? Alla som inte har slagit igenom redan har goda chanser att göra det i år.

Roberth Björknesjö, BP:

Skadeläget: Gabriel Petrovic bröt foten i vintras, börjar jogga 20 mars. Joakim Liner har känningar i vaden, börjar träna på måndag (11/3). Gabriel Özkan rehabtränar, det får ta den tid det tar.

Träningsläget: Vi har finputsat lite detaljar i anfall och försarspelet.

Vem slår igenom i år? Ser hellre till helheten och att vi kan fortsätta att bygga på vårt passningsorienterade spel. Flera unga spelare har känts riktigt vassa ut på försäsongen: Tim Björkström, Jakob Une Larsson, Serge-Junior Martinsson Ngouali

Anders Johansson, assisterande Djurgården:

Skadeläget: Joel Riddez skadade korsbandet i höstas, missar premiären. Daniel Jarl ådrog sig en korsbandsskada i slutet på januari. Martin Broberg har känningar i knät.

Träningsläget: Vi har varit ännu tydligare i vårt sett att att spela.

Vem slår igenom i år? Daniel Amartey kommer med största sannolikhet slå igenom. Kraftfull spelare, bra i defensiven, han är väldigt mogen för sin ålder. Simon Tibbling har tagit ett jättesteg nu under försäsongen.

Peter Wettergren, assisterande tränare Elfsborg:

Skadeläget: Stefan Ishizaki, Mohamed Bangura och Niklas Hult är skadade.

Träningsläget: Vi är fortfarande inne i en tyngre träningsfas. Det är ingen formtopp till cupen utan det är väl mer fokus på den allsvenska premiären. Vi har en bit kvar där.

Vem slår igenom i år? Många spelare fick sitt lyft redan förra säsongen. Men ska jag lyfta fram någon i år så säger jag Marcus Rohdén. Han har tagit stora kliv i år och är en ambitiös kille.

Per Olsson, Gefle:

Skadeläget: Daniel Bernhardsson, korsband, borta sex månader. Johan Svantesson, fotskada, missar allsvenska premiären. William Lundin, ljumskproblem, har börjat träna lite lättare. Sive Pekezela, bristning i låret, borta i några veckor.

Träningsläget: Vi repeterar alla delar, vår normala träningsmetodik.

Vem slår igenom i år? Simon Lundevall och Joakim Adukor kommer vara med på allvar om att slå sig in i startelvan. Sive Pekezela hoppas jag mycket på. Det är en snabb spelare, men har varit skadad under försäsongen.

Magnus Edlund, assisterande tränare IFK Göteborg:

Skadeläget: Pontus Farnerud rehabtränar till april. Hjalmar Jonsson fick en smäll förra veckan, det är en fraktur okbenet. Han beräknas vara frisk om sex veckor. Robin Söder har knäkänning, hoppas vara tillbaka snart.

Träningsläget: Vi är inne matchsäsongen nu så det är vanlig veckoträning och förbereda sig inför nästa match.

Vem slår igenom i år? Tycker att alla våra unga spelare vart bra på försäsongen. David Moberg Karlsson visade redan förra året att han håller på hög allsvensk nivå. Sam Larsson tycker jag att har kommit in i truppen på ett bra sätt.

Jens Gustafsson, Halmstad:

Skadeläget: Små skavanker på Rasmus Rydén, Fredrik Liverstam, Gudjón Baldvinsson och Kristinn Steindórsson. Oklart om de kommer till spel på söndag. Marcus Johansson, korsbandsskadad sen oktober, räknar vara tillbaka någon under sommaren.

Träningsläget: Speltekniskt har vi tränat en hel del på vårt anfallspel. Vi har alltid lagt stor vikt på försvarsspelet, men vi har tränat mer anfallsspel. Den stora skillnad sen förra säsongen är att vi jobbat mer fysiken.

Vem slår igenom i år? Det är många som slåss om att få göra det.

Roar Hansen, Helsingborg:

Skadeläget: Jere Uronen, broskskada, borta en månad. Joseph Baffo, axel, borta en månad. Rachid Bouaouzann, höft, borta en månad. Walid Atta, meniskoperation, börjar träna nästa vecka och hoppas vara spelklar till allsvenskan. Robin Simovic, besvär med sittbenet i rumpan, oklart om han kan spela i helgen. Loret Sadiku, höft, oklart om han kommer till spel i helgen.

Träningsläget: Vi har haft många borta, så riktigt klara är vi inte. Vi har jobbat mycket med ett nytt passningsspel, lite mer 4-3-2-1. Ambitionen är att ha en bra mix med rakt spel och bollinnehav, spelarna ska bli bolltryggare.

Vem slår igenom i år? Robin Simovic, med sina två meter, kombinerat med fina fötter. Dessutom gör han mål.

Peter Gerhadsson, Häcken:

Skadeläget: Daniel Forsell, halsfluss, tillbaka om en vecka. David Frölund, knä, tillbaka nästa vecka. Oscar Lewicki opererade ljumsken, är tillbaka två-fyra omgångar in i allsvenskan. Anders Vasques, lårkaka.

Träningsläget: Vi är inne i tävlingssäsongen n, så det är fokus på anfall och försvarspel.

Vem slår igenom i år? Simon Gustafsson, född 1995, har vad som krävs för att spela allsvensk fotboll. Abdel Bouraima har sett bra ut.

Nanne Bergstrand, Kalmar:

Skadeläget: Tobias Eriksson, fotledsskada och ljumskad. Räknar vara tillbaka till den allsvenska premiären. Mats Solheim, ljumske, borta i en vecka.

Träningsläget: Spelidén - vi jobbar på att bli mer passningsorienterade.

Vem slår igenom i år? Måns Sörensson har gått framåt mest i vinter av de unga spelarna. En spelare med bra spelförståelse, kvicka fötter och bra skott.

Rikard Norling, Malmö FF:

Skadeläget: Tokelo Rantie, fotled. Petar Petrovic, ljumske, rehabtränar. Dardan Rexhepi, långtidsskadad. Simon Thern, sträckning baksida lår.

Träningsläget: Vi har många ständigt återkommande inslag. Vi har tränat lite mera mjölksyra senaste passen, men det är olika från dag till dag. Vara så väl förberedda inför nästa match.

Vem slår igenom i år?  Vi har så många så någon kommer det bli, hoppas att det blir nån som överaskar. Ska jag nämna någon säger jag Pawel Cibicki.

Anders Torstensson, Mjällby:

Skadeläget: Per Eriksson, fraktur mellanfotben, har opererats och blir borta cirka tre månader. William Leandersson, pålagring höftkula, har opererats, oklart hur länge han blir borta, men ungefär tre månader. Samuel Petrol slet av korsband, är långt från spel. Anton Dalström, knäskada från i fjol, har gjort magnetröntgen och är inte med cupen. Jasmin Sudic, sjuk.

Träningsläget:  Väldigt mycket fokus på försvarspel. Det har gått bra. Vi släppte in för mycket mål förra säsongen. Vinner heller en match med 1-0 en 5-4. 

Vem slår igenom i år? Jasmin Sudic har sett väldigt bra ut på försäsongen. Han har alla kvalitéer som krävs för en allasvensk mittback, är fysikt stark. Bra och trygg i luften. Andreas Blomqvist tycker jag har tagit ett jättekliv. Även Gbenga Arokoyo.

Janne Andersson, Norrköping:

Skadeläget: Nicola Tklic, korsband, operades i höstats. Räknas vara igång maj-juni. Rawes Lawan, lårskada, borta i en månad och missar premiären.

Träningsläget:  Inget specifikt, vi har höjt nivån i allt från förra året.

Vem slår igenom i år? Det återstår att se. Flera spelare har sett mycket bra ut på försäsongen.

Klebér Saarenpää, Syrianska:

Skadeläget:  Bessim Olek, baksida lår. Isa Demir, ljumskproblem - är långtidsskadad. Christian Dimitris tveksam till spel, har haft en känning i knät.

Träningsläget: Försvarspelet och sista tredjedelen i anfallet. Stora problemet är vi behöver fler offensiva spelare

Vem slår igenom i år? Kevin Bisse han har kvalitéer för att slå sig in i truppen, hoppas på att Alexander Michel får en stabil säsong han har en väldigt hög högsta nivå.

Peter Swärdh, Åtvidaberg:

Skadeläget:  Bruno Marinho, korsband, operades innan jul. Hoppas vara tillbaka i augusti.

Träningsläget: Vi har jobbat med helheten, kanske 60-70 procent på det offensiva, 30 procent på defensiva.

Vem slår igenom i år?  Den spelare som tagit störst steg under försäsongen är Emanuel Dogbe. Central mittfältare, spelskicklig, bra blick i det offensiva spelet, uthållig.

Andreas Thomsson, Öster:

Skadeläget:Mario Vasilj, ljumsken, Juan Robledo, lår och Pablo Pinones Arce, lår, är alla på gång och hoppas vara tillbaka inom kort. Elmin Nurkic fick problem med en fot i matchen mot Sundsvall och Johan Persson fick även han bryta matchen på grund av magsjuka. Men det är lite småskavanaker som blir efter en vinter och när man byter underlag. Inget allvarligt.

Träningsläget:Vi jobbar på att bli lite rappare. Om man har fysövningar försöker man få det lite explosivare, mer åt sprint och snabbhetsträning. Vi känner oss bra och ska vara väl förberedda när allsvenskan startar.

Vem slår igenom i år?Darijan Bojanic, född 1994, som jag hoppas kan sätta färg även i allsvenskan. Han kan bli spännande att följa för publiken.

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Anton Boström
anton.bostrom@sverigesradio.se

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".