Foto: Mikael Widerberg/Radiosporten
basket

Jonte Karlsson om slutspelet: "De går till final"

Jonte Karlsson tippar kvartsfinalerna i Basketligan
7:20 min

Det är kvartsfinalklart i herrarnas basketliga. Radiosporten tog hjälp av landslagschefen Jonte Karlsson för att reda ut vilka lag som har chans att ta sig ännu längre.

Klicka på ljudklippet för att höra Jonte Karlssons tankar om kvartsfinalerna - lag för lag.

Sundsvall Dragons - 08 Stockholm

Sundsvall har stått i viss särklass under grundseriespelet med ett bra och vinstgivande spel. Blir svårslaget. Coach Peter Öqvist förfogar över en riktigt vass kvartett i Alex Wesby, Michael Cuffee och islänningarna Jakob Sigurdarsson och Hlynur Baeringsson.

Den senare med en ypperlig förmåga att sniffa sig fram till returer. Men att Anton Gaddefors har problem med ryggen är förstås ett aber.

08 Stockholm har tappat Rudy Mbemba, Jonathan Person och Erkan Inan under säsongen. Nu blir det i första hand upp till Olivier Ilunga att bära laget. Nye serben Nenad Stefanovic har jag visserligen bara sett en gång men har svarade då för några spektakulära saker och blir nog en tillgång. Ändå känns det som att spelarmaterialet inte riktigt ska räcka till mot Dragons.

Jonte Karlssons tips: Sundsvall

Uppsala - LF Basket

Uppsala har en stark trupp och ett bra spel. Har ännu inte förlorat hemma sedan man började lägga ut trägolvet och släpper där bara in 66 poäng i snitt. Nye britten Justin Robinson avlastar "gamle" TJ (Thomas Jackson) och Johan Jeansson kan en bra dag skjuta vilket lag som helst i sank. Det enda frågetecknet sätter jag kring Keith Wright. Han är den ende insidespelaren med riktigt stor kropp och när han sitter är det inte lika säkert under egen korg.

LF har ett antal stora kroppar att använda. LF har ännu inte förlorat sedan Conor Grace kom in i truppen. Spelet har ju annars varit vankelmodigt under säsongen och lämnat stora frågetecken. Frågan är om rutinerade coachen Charles Barton kan inspirera sina spelare till att lyfta sig och hitta taktiska finesser för det lär behövas.

Jonte Karlssons tips: Uppsala

Södertälje Kings - Solna Vikings

Försvarsstarka välorganiserade Södertälje Kings fick ingen drömmotståndare med tanke på att man förlorat samtliga tre möten. Toni Bizaca har skadeproblem men Kenneth Simms är tillbaka efter avstängning. Under tiden har Wictor Grenthe visat hög klass och Alexander Lindqvist har också svarat positivt på ökat förtroende. Man väntar på att storskytten Dino Pita ska kliva fram för då kan Kings mycket väl vända den där förlustsviten.

Solnas spel har varit lite som en brag - och dalbana under säsongen. Riktigt bra matcher har blandats med djupdykningar. Precis som Södertälje har Solna en viktig spelare skadad - den finländske talangen Roope Ahonen. I laget finns egentligen "allt" men det har sällan synts när jag sett laget. Fördelen för Solna är att man praktiserar samma typ av kontrollerat spel som motståndarna och att man har en tung pjäs i grekiske centern Stavros Toutziarakis.

Jonte Karlssons tips: Södertälje

Norrköping Dolphins - Borås

Norrköping en fantastisk bredd och längd i laget. Ändå har spelet inte alltid kommit upp i den klass som laguppställningen antyder. PG Edgars Jeromanovs som missat de senaste matcherna på grund av nackspärr är på väg tillbaka. Norrköping lär vilja hålla nere tempot och hindra Borås snabba omställningar. I laget finns ju svenska kandidater till EM-spel som Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist, Anton Saks och Christian Maråker. Men hur blir det med Maråker som har utlandsklausul i sitt kontrakt ?

Borås har en frejdig filosofi. "Vi gör fler poäng än vi släpper in". Pang-pangbasket med mycket spring och snabba avslut kan vi nog räkna med. Har inte riktigt den bredd den bredd som Norrköping har men en riktigt kompetent femma kan coach Ryan ställa på benen. Trollgubben JJ Miller måste lyckas med sitt, Terrence Oglesby måste pumpa i sina treor och Mike Palm måste nog rycka ner de nästan tio returer han tar i snitt.

Jonte Karlssons tips: Norrköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".