Kristin Hammarström. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
damlandslaget

Hammarström: "Har öppnats en chans för mig"

Målvakten Kristin Hammarström om sin position i landslaget
6:07 min

I många år har hon fått dra på sig landslagets målvaktströja, bara för att sitta på bänken som reserv. Men nu har turen kommit till slut kommit för Kristin Hammarström.

Många hade kanske talat om målvaktskris inför EM på hemmaplan. Först blev ordinarie förstamålvakten Hedvig Lindahl korsbandsskadad. Sedan har "eviga andramålvakten" Sofia Lundgren stora ryggproblem. Men alla verkar lita på Göteborgskeepern Kristin Hammarström:

– Det klart att det öppnats en chans för min del, säger Hammarström till Radiosporten.

– Vi har fortsatt många duktiga målvakter i Sverige, men just nu har jag fått förtroendet två matcher här i Algarve, så det känns bra.

Mikael "Mille" Olsson är målvaktstränare i damlandslaget. Han hyser den största respekt för Kristin Hammarström:

– En fantastisk person, kul att att jobba med. Intelligent som målvakt, läser spelet bra och jätteduktig i en-mot-en-situationer. Det hon skulle behöva förbättra är höjdspelet och det jobbar vi på. Hon kommer mycket längre ut och tar inläggen i år, jämfört med vad hon gjort förut.

Kristin Hammarström är 172 cm lång och skulle inte ha något emot att vara 15 cm längre:

– Haha, vem skulle inte vilja vara det som dammålvakt? Men man får kompensera med annat och ha en bra position utifrån vad man klarar av i förhållande till ribban. Det spelar inte alltid roll hur lång du är, bara du står på rätt position.

Förbundskapten Pia Sundhage pekar på en svaghet som Kristin Hammarström har:

– Passningsspelet! Det kan bli bättre, för jag har sett hur bra det var när jag tränade henne i KIF Örebro. Det har hon fått i hemläxa att träna på nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".