Foto: Paul Zyra/Sverigesradio

Pia Sundhage om USA: "Väldigt speciell match"

Pia Sundhage: ”Smekmånaden är över”
4:10 min

På måndag spelar det svenska damlandslaget mot USA i Algarve cup. Sveriges förbundskapten Pia Sundhage coachade USA i fem framgångsrika år fram till i höstas och ser fram emot att möta vad hon ser som världens bästa lag.

  – Det ÄR en speciell match för mig eftersom jag varit där i fem års tid och känner många spelare och har coachat dem, så det är klart att det är det, säger Pia Sundhage till Radiosporten.

Eftersom det amerikanska laget bor på samma hotell här i Albufeira, så har Sundhage redan klarat av att hälsa på sina ex-adepter och kan fokusera på själva matchen. Efter tre landskamper (Schweiz, Kina och Island) är hon obesegrad. Men nu börjar allvaret:

 – Smekmånaden är över. Nu gäller det, alltså! Men till syvende og sidst gäller det att göra resultat framgent. Och när vi möter Danmark (i EM) den 10 juli, då är det resultat som gäller.

 – Fram till dess finns det andra saker som är viktiga. Just mot världens bästa lag, USA, kommer vi att lyfta fram det som fungerar. För fungerar det mot dem, så kommer det att fungera mot vilket lag som helst i EM.

Algarve cup är trots allt en träningsturnering. Japan, som är regerande världsmästare, har inget VM-kval eller asiatiskt mästerskap att tänka på. Därför passar Nippon på att föryngra laget och har förlorat sina matcher hittills.

Inte heller verkar Pia Sundhage tycka att en seger mot USA och därmed en finalplats i Algarve är det viktigaste just nu. Däremot känner hon sina amerikanskor och är säker på att de kommer att göra allt för att vinna mot Sverige, även om oavgjort räcker för deras del:

 – De vill vinna. Det finns inga tveksamheter när det gäller det. När vi leder med 1--0 och det är tio minuter kvar, då kommer det svischa, alltså! Då kommer de att slänga fram precis allting de har, det är jag övertygad om.

Paul Zyra, Albufeira
paul.zyra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".