1 av 2
Milans Kevin-Prince Boateng, Philippe Mexes och Riccardo Montolivo. Foto: Scanpix.
2 av 2
champions league

Experterna: Milan går vidare

"Det är ett avsevärt försprång att gå in i en returmatch med"
9:37 min

Radiosportens fotbollsexperter Emelie Ölander och Richard Henriksson tror att Barcelona får svårt att vända 2-0 underläget i åttondelsfinalen hemma mot Milan.

– Det är ett avsevärt försprång att gå in i en returmatch med, säger Richard Henriksson

Milan åker till Camp Nou med en 2-0 seger i bagaget, efter en mycket stark försvarsinsats samtidigt som formsvaga Barcelona stod för en blek insats. Richard Henriksson var imponerad av Milans insats efter första mötet på San Siro.

– Inte bara att man på ett organisatoriskt sätt ställer upp på helt rätt sätt och gjorde det i 90 minuter. Att man sen var så hundraprocentiga i allt från duellspel, aggressivitet och brytningar var otroligt imponerande av Milan.

Emelie Ölander tycker att Barcelona måste anpassa sitt spel bättre till motståndet.

– Jag vet att spelarna är extremt lojala mot sin spelidé och tålamod är ju verkligen deras ledord, men i den här matchen måste man ju fundera på, vad är det för motståndare vi har och hur har vi misslyckats mot dom tidigare.

Emelie Ölander efterlyser mer skott och mer löpningar både i sidled och djupled.

– I stora drag blev dom alldeles för stillastående, bolltempot var för lågt och djupledsspelet var nästintill obefintligt.

Då är ditt recept att dom ska frångå sin egen spelidé till den här matchen?

–  Ja, på det sättet att man spelar annorlunda från i förra mötet. Man har en plan A som är väldigt väldigt bra, i den ingår i och för sig djupledsspel som dom inte visade upp, och det ingår ibland även ett snabbare passningstempo.

– Men när man möter en motståndare som inte öppnar upp överhuvudtaget då måste man frångå sitt spel lite även om dom så klart kan höja spelet säger, Emelie Ölander.

Richard Henriksson menar att Barcelonas avsaknad av djupledspel handlar om det spelarmaterial som finns att förfoga över för klubben.

– Alexis Sanchez och David Villa är just nu ur form. Då har man valt att inte spela med dom och då får man inte det där alternativet. Andres Iniesta kommer inte till sin rätt som vänsteryttermittfältare för han kommer gärna och möter i samma yta som Cesc Fabregas som spelade mittfältare mot Milan. Då blir det två spelare som står nära varandra istället för att sprida ut kunskaperna på olika platser, säger Richard Henriksson.

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".