Mångkamparen Sofia Linde efter ett höjdhopp. Foto: Matt Dunham/Scanpix.
friidrott - de nya friidrottsstjärnorna

"Bara häftigt att jämföras med Carolina Klüft"

Sofia Linde: "Jag tänkte sitta på läktaren under EM"
7:25 min

Den 1 mars slog hon igenom rejält med en sensationell femteplats i seniorernas inne-EM i friidrott. Den 18-åriga mångkamparen Sofia Linde är först ut i Radiosportens serie ”De nya friidrottsstjärnorna”.

4 531 poäng. Det var bara fyra futtiga poäng under Carolina Klüfts svenska juniorrekord i femkamp, d.v.s. inomhusversionen av sjukamp.

– Det var lite chockerande. Nu hoppas vi bara på samma fina utveckling som ”Carro” fick efter sina juniorår, sade Radiosportens expert Miro Zalar den kvällen i P4.

Sofia Linde från Täby måste nu tåla att jämföras med Klüft, som för sin del var ett år äldre när hon satte juniorrekordet 4 535 poäng.

– Jag hade köpt biljetter till EM och hade tänkt sitta på läktaren och bara titta tillsammans med min syster, avslöjar Linde i Radiosportens intervju.

– Resultaten som kom när jag väl tävlade är jag inte förvånad över. Men att alla resultaten kom samma dag och i samma mångkamp, det var otroligt.

Någon specialgren?

– Ja, skulle jag ha satsat på en gren hade det blivit häcklöpning, berättar Linde, som är Sveriges hittills allra snabbaste 16-åring på 100 m häck, snabbare än Susanna Kallur var i den åldern.

– Hon är en personlighet som gillar rampljuset, hetluften, mästerskapen. Det är en bra egenskap, säger Stefan Olsson, ny idrottschef i svensk friidrott med ansvar för utveckling av de yngre.

– Men att framöver jämföra med Klüft känns orättvist.  Hon var under sex raka år världens bästa sjukampare, understryker Stefan Olsson och får medhåll av svensk friidrotts ”orakel” A Lennart Julin.

– Nu ska vi först se Linde tävla i ytterligare ett JVM i sommar. Allra bäst lär hon nog vara i sommar-OS 2020 och 2024, säger Julin i reportaget.

Radiosporten bad sjukamparen Linde avslöja sin hetaste spellista med sju låtar. Det blev låtar med Håkan Hellström, Anna Maria Espinosa, Maja Ivarsson, Demi Lovato, Bruno Mars, Alphabeat och The Ark.

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".