Norge: Blodvärdena var stabila

Svenska skidförbundet har redan presenterat gamla blodvärden för tidigare landslagsåkare. Idag gjorde Norge samma sak. Och de har inte hittat något misstänkt.

Enligt förre landslagsläkaren Ola Rönsen var värdena stabila. Norge har, enligt Rönsen, inte bidragit till den ökning av världselitens genomsnittliga hb-värden under 90-talet som idrottsläkaren Bengt Saltin talade om i SVT:s Uppdrag Granskning nyligen och som han också beskrev i Radiosportens dopningsdokumentär i P4 redan 2002.

Några värden från just VM-året 1995 ville det norska förbundet inte visa.

– Det finns säkert värden därifrån, säger Ola Rönsen. Men de har en annan mätskala och går inte att jämföra med dom här värdena.

Det norska förbundet visade idag upp en anonymiserad översikt, i stil med den som det svenska skidlandslagets läkare levererade under skid-VM i Val di Fiemme och som handlade om denna säsongs landslagsåkare.

Några av dem som pekades ut i SVT:s dokumentär fick sina blodtester offentliggjorda idag, men alltså anonymt.

Radiosporten pekade inte ut några specifika åkare efter granskningen för elva år sen - men påvisade redan då den kraftigt stigande kurvan av hb-värden.

De norska blodvärden som redovisades idag har inte verifierats idag av någon oberoende expert.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".