SKELLEFTEÅ 2013-03-12 Pierre-Edouard Bellemare skadades under tisdagens kvartsfinal 1 av 7 i elitseriens SM-slutspel i ishockey mellan Skellefteå AIK och Brynäs IF, som spelades i Skellefteå Kraft Arena. Foto: Robert Granström / SCANPIX.
sm-slutspelet

Skellefteås läkare: "Det får inte vara så här"

Karin Rundblad: "Jag blir förbannad"
1:38 min

Skellefteås lagläkare kräver ett ännu hårdare regelverk för att stävja tacklingar mot huvudet. Detta efter incidenten i tisdags med Pierre-Edouard Bellemare.

På torsdagskvällen möts Brynäs och Skellefteå i den andra kvartsfinalen i bästa av sju. Skellefteå vann det första mötet med klara 5-0. Då .

Brynäs back Robin Jakobsson väntas under torsdagen få sitt straff av disciplinnämnden, men Skellefteås lagläkare vill se ett ännu hårdare regelverk för att stävja tacklingar mot huvudet.

– Jag blir förbannad. Man kan spela tufft, men man kan göra det på ett ärligt sätt. Det här går över gränsen, säger Skellefteås läkare Karin Rundblad till SR Västerbotten och tillägger:

– Jag blir väldigt upprörd. Det handlar om spelarnas nuvarande och framtida hälsa. Då måste det till ett regelverk och åtgärder. Det får inte vara så här, inte på någon arbetsplats.

Pierre Edouard Bellemare råkade ut för en liknande tackling mot huvudet förra säsongen.

– Givetvis finns en det effekt av att få upprepade hjärnskakningar, speciellt inom en nära tidsrymd, säger Rundblad.

– Han hade ont och blödde mycket. Han var klar och redig och uppvisade inga symptom för hjärnskakning. Men vid ett högenergivåld mot huvudet så utgår vi ifrån det.

Skellefteås franske stjärncenter väntas bli borta från spel i flera veckor.

Relaterat

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".