Red Bulls stallchef varnar för Kimi Räikkönen

På söndag startar den nya formel 1-säsongen med Australiens GP i Melbourne. Och det är väl ingen större överraskning att Sebastian Vettel och Red Bull Renault är de stora favoriterna.

Men lätt kommer det inte att bli. McLaren & Co är trötta på RB:s dominans och kommer att med förstoringsglas kolla om bilen är 100 procent enligt reglerna.

Visserligen lämnade man aldrig in en protest förra året men bad Fia om en tolkning av reglerna ett pargånger. Kommer man att göra i år också om man blir frånkörda.

Är man i så fall dåliga förlorare?

Nej. Men teamchefen skulle kanske istället be sina ledande ingenjörer om en förklaring varför de inte kommit på samma briljanta tekniska lösning. Det är ett tjuv- och rackarspel på hög nivå.

På presskonferenserna är man politiskt korrekta och är artiga mot varandra om dock med en underton. Men pratar man med herrarna efteråt och lovar dyrt och heligt att inte citera dem så är ordvalet ett helt annat.

Mellan förarna är det också ett psykologiskt krig. Fernando Alonso är den som oftast via twitter försöker få en utvald motståndare att darra i det avgörande ögonblicket. Gärna med japanska krigsförklaringar.

Förra året var Sebastian Vettel den utsatte. Seb ryckte bara på axlarna och lät sig inte störas. Hur kall han är och utan tävlingsnerver bevisade han i i finalen. Snurrade på första varvet men vinner ändå titeln.

Red Bulls stallchef Christian Horner varnar för Kimi Räikkönen och Lotus. Om Iceman får en bra bil är Horner övertygad om att finländaren kommer att göra livet svårt för resten av gänget.

Hur kommer det att gå för Mercedes?

Stallchefen Ross Brawn skulle nog gärna vilja titta i kaffesumpen och få ett svar. Där finns kanske svaret om han får behålla sitt arbete eller ej. Om man är med i toppen och vinner ett eller annat lopp ja. Annars nej.

Mercedes är piskade att vinna. Man kämpar mot BMW och Audi. Deras köpare är yngre. Mercedes äldre och man vill ha en del av kakan. Märks på deras nya reklamfilmer.

Förarna säger att man har inga vänner i depån. Nico Rosberg och Lewis Hamilton känner varandra sedan barnsben och säger att de gläder sig åt att köra i samma stall.

Undrar hur länge den vänskapen håller. Det kommer att bli en stentuff intern duell.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".