Foto: Jens L'estrade/Scanpix.
ishockey

Challe Berglund: Stockholmsishockeyn är illa ute

Reportage: Stockholmshockeyns kris
7:50 min

Mesta mästarna Djurgården missade chans till kvalspel efter förlust mot Örebro och AIK missade SM-slutspel. Dif:s sportchef Challe Berglund är kritisk till hur politiker och unga spelare agerar.

Nästa vecka inleds analyser och utvärderingar av säsongen 2012/2013, säsongen då Djurgården spelade i hockeyallsvenskan och inte lyckades ta sig därifrån.

Som det ser ut nu kommer det inte ske några snabba förändringar i ledarstaben, men sportchef Challe Berglund medger att de har gjort en underkänd säsong.

– Ingen tvken om det. Godkänd hade den varit om vi nått kvalserien, hade vi gått upp i elitserien hade den varit väl godkänd. Det är många saker som snurrar i mitt huvud.

Berglund säger också att det finns anledning att vara självkritisk, framförallt när det gäller rekryteringen av yngre spelare. Ett exempel var att när backen Nils Andersson drog av korsbandet i spetember. Då valde Djurgården att inte ta in någon ny direkt - utan satte sitt hopp till att andra backar skulle utvecklas.

– I efterhand känner jag att där gjorde jag fel. Vi valde att spara de pengar som Nils kostade för att förstärka i januari. Men det gjorde vi inte, i januari hittade vi inga backar som kunde ersätta. Man kanske skulle agerat på en gång, istället för att vänta. Jag är oerhört självkritisk och det är sådana saker som jag i efterhand tänker att, fan att jag inte gjorde så. Man har gjort rätt och man har gjort fel, problemet är att felet var för stort.

Vad krävs för att spela i allsvenskan jämfört med elitserien?
– Tror inte det skiljer så mycket på så sätt. Måste ha bra mix i laget på åldern, unga talangfulla och erfarenhet. I de viktigaste matcherna har vi förlorat, vi hade kanske inte spelare som kunder hantera det i år.

Var hittar man de spelarna?
– Vi har tittat i vår egen organisation hur vi rekryterar spelare till våra junior- och seniorlag. Där måste man vara självkritisk, har vi tagit in rätt spelare underifrån, tar vi in rätt karaktärer eller tar vi bara in spelare på skills? Det har vi jobbat med för att förbättra framöver.

Radiosportens expert och Stockholms ishockeyförbundets ordförande Lars-Gunnar Jansson menar att det finns en enorm bredd bland juniorerna i staden, men att de lämnar för klubbar ute i landet. Berglund håller med.

– Problemet för oss landar utanför vad vi kan göra. Vi kan bara visa de unga spelarna vad vi har att erbjuda, sen kommer klubbarna utifrån. Modo erbjuder pengar till de unga spelarna när de flyttar, vi erbjuder inga pengar utan en hockeyutbildning. En utbildning som har leverat många spelare till andra sidan sjön (NHL, KHL, AHL). Vi skickar spelare i parti och minut. Många av de unga killarna tänker att grannens gräs är grönare.

På mindre orter kan lagen få lokalt stöd av kommunen?
– Så är det, där har vi verkligen en hang up. I Stockholm får vi knappt någon hjälp alls. Vi är en av Globe Arenas bästa hyreskunder men vi blir hela tiden undanskuffade för andra evenemang.

– Stockholmspolitikerna har snart lyckats, om de inte vaknar upp snart är Stockholmshockeyn väldigt illa ute. Det måste till bättre förutsättningar.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Mer om Hockeyallsvenskan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".