Lars Wennerholm, finalansvarig på svenska bandyförbundet och Claes-Göran Bengtsson, Hammarbysupporter, med bandyportföljen på Friennds Arenas is. Foto: Anna Dahlqvist/Sveriges Radio.
bandy

Finalisen för spröd vid test

Lars Wennerholm: "Vi ville absolut inte chansa"
7:04 min

En testmatch som skulle spelats på den nyfrusna inomhus-isen fick ställas in på grund av planen spruckit på några ställen. Men arrangörerna är inte oroliga inför söndagens historiska final.

Isen inne på arenan i Solna är helt enkelt för kall.

– Vi hade gasat lite för mycket med kylan. Vi hade alltså för kallt ute på isen, och en kall is gör att det spricker lite på ytan, säger Lars Wennerholm, tävlingsansvarig på Svenska bandyförbundet, till P1-morgon.

Isen har desutom målats vit och fått linjer. Vilket gjorde att det översta lagret släppt lite.

Det gjorde att en testmatch som skulle spelats på torsdagen mellan Sirius P20-lag och ett Enebyberg förstärkt med några landslagsspelare fick ställas in.

– Vi ville absolut inte chansa. Det hade gått att träna, men vi hade kunnat få lite fula märken i isen.

Nu kommer isen i stället att göras lite varmare och spolas med varmvatten för att göras mer kompakt.

Det här är första gången som bandyfinalerna spelas inomhus, efter att de senaste 22 åren ha avgjorts på Studenternas IP i Uppsala. Sandviken möter AIK i damernas SM-final på lördag, och Sandviken och Hammarby spelar i herrfinalen på söndag.

Och kommer isen att vara perfekt till finalerna?

– Isen kommer att vara perfekt till finalerna. Man kan förstås aldrig garantera något när man hålls med teknik, men den kommer vara så bra som den kan vara.

Anna Dahlqvist
anna.dahlqvist@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".