Hemligheten bakom Räikkönens premiärseger

Formel 1 säsongen började med en stor överraskning.

Kimi Räikkönen, Lotus Renault, vann före Fernando Alonso, Ferrari, och storfavoriten Sebastian Vettel, Red Bull.

Visserligen hade tyskens chef Christian Horner redan för ett par veckor sedan varnat för Iceman. Men ingen trodde att det skulle gå så snabbt. Dessutom startade finländaren ju bara som sjua.

Hemligheten bakom framgången är enkel. Bara två stopp för att byta däck. Alla andra tre. Och att man i årets bil behållit de bästa bitarna från föregångaren och löst de tekniska problemen.

Kimi gjorde verkligen skäl för sitt smeknamn Iceman, som han fick av sin förre chef Ron Dennis hos McLaren. Inte lilla minsta misstag under de 58 varven.

Finns en stor vinnare till. Adrian Sutil, Force India.

Tysken fick reda på för bara tre veckor sedan att han skulle vara med igen efter ett års paus. Hann inte köra många testvarv innan han flög till Australien. Comeback i det team som slängde ut honom efter sista loppet 2011. Adrian var inblandad i ett slagsmål på ett disko i Shanghai och fälldes i en domstol i Tyskland. Adrian ledde länge loppet men de sista varven tog däcken slut och det blev en sjunde plats.

Sebastian hade ett tappert leende på pallen men han måste ha varit besviken. Startar man från första rutan har man ju de största chanserna att både kontrollera och vinna loppet.

Men för en gångs skull gjorde nog herrarna på kommandobryggan ett taktiskt fel och kallade n Seb för tidigt för ett byte.

Fernando Alonso kom om och regerande mästaren hade inte en chans att köra ifatt igen.

Ferrari överaskade. Spanjoren tvåa och Felipe Massa fyra.

Sura miner också hos McLaren. Bara en nionde plats för Jenson Button som dock firade det som en framgång. Själv hade han sagt att knappast troligt topp tio.

Det är dock alldeles för tidigt att räkna bort McLaren. Teamet är känt för att snabbt kunna rätta till fel.

Kan man dra någon slutsats?

Nej. Först efter ett par lopp kan man se en trend.

Nästa körs i Malaysia redan på söndag den 24 mars och det är ett helt annat lopp.

I Melbourne var det svalt. I Kuala Lumpur är det mycket varmt och hög luftfuktighet.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".