Foto: Anders Wiklund/Scanpix
bandy

Hammarby vann dramatisk SM-final

Stefan ”Exet” Erixon, Hammarby, efter SM-guldet: ”Sjukt bra känsla”
0:59 min

Efter en försenad matchstart lyckades Hammarby vinna SM-finalen i bandy med 9-4. Hammarby satte tidigt ett ryck och ledde efter tio minuter med hela 4-0. SAIK jagade och försökte komma igen, men var aldrig närmare än 5-4. Matchen fick dock en tråkig avslutning när Hammarbys fans sprang in på isen innan matchen var avblåst.

Bandyfinalen lockade rekordpublik - 38 474 - till Friends Arena och de fick se en mycket märklig men underhållande bandymatch.

Robin Sundin avgjorde finalen med sitt 7-4-mål i slutminuterna, men det var annars David Pizzoni Elfvings 6-4 följt av målvakten Andreas Bergwall tv-räddning på Erik Petterssons skott som ordnade segern.

- Det var en totalt galen match, totalt galen match, säger Hammarby Ulf Einarsson till Radiosporten.

Matchen inleddes annars helt galet.

Hammarbys Adam Gilljam gjorde både 1-0 och 2-0 och när David Pizzoni Elfving gjorde 3-0 hade det inte ens gått fem minuter av matchen. Stefan Erixons 4-0 bara några minuter senare kändes nästan matchavgörande. Men så vaknade Saik till liv. Reduceringen kom på hörna, nästa må kom efter ett friläge två spelare mot noll och så missade Hammarbys Misja Pajkin en straff och så var det plötsligt 4-3 och stor dramatik.

Men Christoffer Edlund, som gjorde tre mål själv, och hans Sandviken lyckades inte komma närmare. I den andra halvleken var spelet mer låst och de målchanser som skapades hade målvakterna Bergwall och Joel Othén hyfsad koll på.

Hammarbys lagkapten Stefan Erixon var efter matchen väldigt nöjd.

- Det är en sjukt bra känsla. Olov Englund gör 9-4 och jag vet inte om han gjort ett mål i hela sitt liv tidigare och så får han avgöra en SM-final. Det är lite lurigt med arrangemanget, det är mycket tradition i att springa in och fira på isen. Men det är ett fantastiskt stöd och jag är bara glad, säger han till Radiosportens Jan Rindstig.

Saiks tränare Daniel "Zeke" Eriksson var av förståeliga skäl aningen mer dämpad efter slutsignalen.

- Det var en riktigt tung start, men vi jobbar oss in i matchen. Vi får kontakt vid straffen till 5-4, men sen orkar vi inte ända in i mål. Hammarby rinner sen i väg och vinner rättvist, säger han till Radiosporten.

Hammarbyfansen tände bengaler på läktaren inför matchen, vilket innebar att avslaget blev framflyttat med 20 minuter, och de stormade planen i samband med Olof Englunds 9-4-mål vilket innebar stor kalabalik på innerplan.

TT/Jacob Rosander
jacob.rosander@sr.se

Bandyfinalen

Hammarby - Sandviken 9-4 (4-2)

Målskyttar: 1-0 Adam Mustonen Gilljam (3), 2-0 Adam Mustonen Gilja (4), 3-0 David Pizzoni Elfving (6), 4-0 Stefan Erixon (11), 4-1 Christoffer Edlund (14), 4-2 Erik Pettersson (21), 4-3 Christoffer Edlund (32), 5-3 Kalle Spjuth (44), 5-4 Christoffer Edlund (68 str), 6-4 David Pizzoni Elfving (71), 7-4 Robin Sundin (80), 8-4 Kalle Spjuth (86), 9-4 Olov Englund (90).

Publik: 38 474.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".