Foto: Jan Rindstig

"Säkerhetsarbetet har följt planen"

Lars Wennerholm, säkerhetsansvarig: ”Vi har följt planen”
2:32 min

När Olov Englund gjorde 9-4 för Hammarby stormades isen av lagets fans. Detta gjorde att domaren tvingades blåsa av matchen trots att någon minut ännu återstod.

Redan innan målet stod många Hammarbyfans redo att springa in för att fira guldet. Vanligtvis brukar planstormningen ske vid slutsignalen men denna gång kunde inte fansen hålla sig. När så Olov Englund gjorde sitt mål löpte hundratals supportrar in och firade guldet.

Bandyförbundets säkerhetsansvarig Lars Wennerholm var trots bengaltändningarna och planstormningen nöjd med arbetet.

- Säkerhetsarbetet har följt den plan som har lagts upp. Vi har klarat det efter den plan som vi har haft. Vi räknade med att det tyvärr skulle bli en invasion. Det var omständigheterna, med mål precis i slutet, som gjorde att fansen gick in på planen. Domaren blåste av trots att det återstod 30 sekunder, vilket var ett helt riktigt beslut, säger han till Radiosporten.

Domarna åkte direkt, enligt instruktionerna, av isen och in i omklädningsrummet medan Hammarbyspelarna samlades i en stor glädjeklunga. Fansen strömmade till och firade med spelarna samtidigt som flertalet bengaliska eldar tändes. Efter viss förrvirring visade det sig att domaren vid stormningen blåste av matchen. Hammarby guld var klart.

Hammarbys kapten Stefan Erixon fick sedan ta emot pokalen på segerpodiet under stort jubel och konfettiregn. Under segerceremonin tändes även en bengalisk eld bakom Hammarbyspelarna. Att det kunde ske är ett misslyckande för säkerhetsarbetet på arenan.

- Det är olyckligt att det kommer in bengaler på arenan, men det är nästan omöjligt att hitta alla dessa små bengaler. Sen att det tänds upp på podiet är jätteolyckligt. Vi ska sätta oss ned och tittar vad som hände och sen får vi titta på vad vi kan göra bättre till nästa säsong, säger Lars Wennerholm.

Jacob Rosander
jacob.rosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".