Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio

Björn Eriksson om bandy-stöket: ”Beklämmande”

Björn Eriksson: ”Finns synpunkter på säkerheten på nationalarenan”
3:10 min

Regeringens huliganutredare Björn Eriksson öppnar för att pyroteknik ska kunna vara legal i utomhusarenor. Men det som hände i bandyfinalen, inomhus, var ”beklämmande”, säger han till Radiosporten.

Eriksson var själv på plats och såg bandyns SM-final i Friends Arena.

– Är det något ställe där bengaliska eldar är fullständigt oacceptabla så är det i en inomhusarena som den i Solna. Jag mådde verkligen inte bra av det jag såg.

Vem bär ansvaret?

– Jag vill i dagsläget inte skuldbelägga någon. Men det står ju klart att vad gäller säkerhetsfrågor på den nya nationalarenan så finns en och annan synpunkt.

Eriksson drar en parallell till Råsunda fotbollsstadion, som snart ska rivas.

– Råsunda tog konsekvensen och skapade ordentliga barriärer. Mig veterligen skedde ingen planinvasion där på många år. Det där är en sak vi måste titta på, säger huliganutredaren Björn Eriksson.

På torsdag presenterar han slutrapporten för den så kallade "huliganutredningen". Då kommer han att stå fast vid det han sade i januari om organiserad pyroteknik.

Inför den presentationen säger Eriksson till SVT att man på utomhusarenor kan skapa en särskild plats där man kan använda pyroteknik.

– Men då krävs det tillstånd, skyddsutrustning och så vidare, säger han.

Hammarby kommer inte att behöva betala kostnaderna för skadegörelsen i samband med finalmatchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".