Margaretha Sigfridsson (t.h.) och Maria Prytz. Foto: Andrew Vaughan/Scanpix.
curling-vm 2013

Två chanser till VM-final, Sverige

"Fantastiskt roligt att vara i slutspel"
2:39 min

Det blev som vi hoppades för svensk del vid curling-VM i Riga. Sverige vann den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland och är nu klara för play-off där man möter Skottland som vann över Ryssland med 9-2.

Segern mot Tyskland, 8-6, innebär att Sverige har sista sten i play-off matchen mot Skottland.

Just Skottland som motståndare som man enkelt besegrade med 11-2 i turneringens andra match, men nu är det något annat, det är slutspel och alla har samma mål i sikte, guld.

– Ja, precis. Skottland blir ju alltid starkare och starkare ju längre in i turneringen man kommer. Så det kommer bli en tuff match men vi kommer vara riktigt laddade inför den.

Lite bekymrade miner var det i morse då laget hade problem med hastigheten på stenarna men hittade som tur var farten sedan.

– Ja, det var spårigt idag. Vi hade något spår som gick riktigt lätt men sedan blev det lite trögare igen. Men det kändes bra sedan när vi kom in i tredje omgången.

Frustrerande och nära till svordomar i det läget när man vet vad man ska göra men inte blir riktigt som man tänkt sig?

– Ja, fast så är det ganska ofta i curling. Nu är vi ju på mästerskap och då är det riktigt bra förhållanden men annars är vi inte jättebortskämda med det. Då brukar det vara lite spårigt och knepigt och så.

Med tanke på att det är fler matcher idag, det är ett eftermiddagspass och ett kvällspass så vet vi inte i nuläget om ni spelar playoffmatchen fredag kväll eller på lördag än?

– Nej, precis, nu vet vi att det är en match kvar, vi ska spela "övre page-matchen" (ettan möter tvåan) och så får vi se när den blir så laddar vi för det.

Om ni nu får välja, playoffmatch på fredag eller lördag och kanske spela fredag och i så fall få en ledig lördag om ni vinner, vilket är det bästa?

– Ja egentligen så gillar vi nju inte spellediga dagar överhuvudtaget men jag tror nog ändå att vi skulle föredra att spela på fredag.

Nu är det nära, nu börjar allvaret eller?

– Jajamen, så är det

Vad är känslan?

– Känslan är jättebra. Det är fantastiskt roligt att vara i slutspel och nu får vi ladda om för det och gå ut med en bra känsla och härlig energi inför den första matchen, så det känns jättebra.

Ni har en liten, men dock betydande hejarklack på övre läktarsektinen som lyser härligt blått och gult och hejar på er, vad betyder det för er?

– Det är jätteroligt med lite nära och kära här, en härlig glad gul klick på läktaren.

Och en härlig pigg glad gul klick hoppas vi på söndag i en VM-final också?

– Ja det hoppas vi.

Mats Fagerström, Riga
mats.fagerstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".