AIK:s vd Thomas Edselius. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX.

AIK ger Eriksson tummen upp

"Ett steg i helt rätt riktning"
3:07 min

De bolagiserade klubbarna har tidigare visat sitt missnöje över att de har fått betala polisnotan vid fotbollsmatcher. Nu är läget ljusare, enligt AIK:s vd Thomas Edselius.

– Jag hoppas verkligen att politikerna tar den här utredningen på allvar, jag tycker den är mycket genomarbetad. Jag vet att Björn Eriksson har pratat med många klubbar så jag är väldigt positiv, säger Thomas Edselius till Radiosporten.

Han är mycket positiv till regeringens utredningen, som har letts av Björn Eriksson.

De bolagiserade klubbarna har tidigare visat sitt missnöje över att de har fått betala polisnotan vid fotbollsmatcher, något som nu alltså kan komma att gälla även för klubbar som drivs som ideella föreningar.

AIK:s vd tycker det är bra även om han är emot polisnotor för idrottsklubbar.

– Ska det nu vara polisnotor tycker jag att man ska drabbas oavsett om man är ett aktiebolag eller en ideell förening, ur rättvisesynpunkt tycker jag det här är helt ok, säger Thomas Edselius.

I förslaget ska klubbarna få ta ett större ansvar för säkerheten kring matcherna. Med hjälp av ordningsvakter som klubbarna själva ansvarar för.

– Det är precis vad vi eftersträvar, att få tycka till vilken insats som behövs beroende på matchens karaktär. Det är ett steg i helt rätt riktning. Jag tror det här kan innebära att vi kan få ner kostnaderna om vi nu ska fortsätta att ha poliskostnader. Samarbete är alltid bra, säger Thomas Edselius.

I utredningen framkommer det att det är väldigt vanligt med hot och våld inom idrotten. Värst är det för dem som jobbar som sportchef, klubbdirektör eller vd där 40 procent svarade att man har utsatts för våld, hot eller trakasserier under de senaste 12 månaderna.

Thomas, som har varit verksam i 12 månader, säger att han inte personligen har märkt av det men han vet att det har förekommit. Han tycker att regeringens utredare Björn Eriksson är på rätt spår.

– För att få bukt på det här tror jag att det är helt rätt linje som han är inne på. Vad man måste göra nu är att utöva sin medlemsdemokrati det vill säga anmäla sig, dyka upp på årsmötena, göra sin röst hörd och välja in styrelseledamoten som är starka karaktärer som står upp för dom värderingar som finns i klubben, säger Thomas Edselius.

Regeringens utredare Björn Eriksson öppnar också för att tillåta pyroteknik under ordnade former, även det välkomnas av AIK:s vd.

– Pyroteknik som det är nu i dag när det bränns på läktare bland folkhav är väldigt farligt och inget som inte vi står för. Däremot om man kan ordna det här på ett kontrollerat sätt som är säkert för alla som är inblandade då är vi inom AIK helt för det här, säger Thomas Edselius.

Ferry Hernodh
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".