Det här måste fungera för Sverige

Inför kvällens så otroliga kvalmatch på Nationalarenan, här är två viktiga aspekter i spelet som måste fungera för Sverige mot Irland. en vad gäller defensiven, en rörande det offensiva spelet.

Defensiven: Duellerna i eget straffområde

Jag tycker att förbundskapten levererade en klockren analys på torsdagens presskonferens vad gäller bristerna i det svenska försvarsspelet.

Sverige har svårt att hålla nollan, släpper in onödigt många mål och känns inte säkra bakåt. Men anledningen till det är i mitt – och uppenbarligen även Hamréns – tycke inte på grund av det svenska laget skulle vara dåligt organiserat eller att det råder en taktisk obalans.

Det stämmer inte. Inte ens i den första halvleken mot Tyskland går det att hävda att det svenska försvaret läcker på grund av någon av ovannämnda skäl.

Att Tyskland skapar en massa målchanser är för att de ständigt klarar av att slå ut svenska spelare, ta sig förbi och öppna lägen i duell med svensk spelare. De blågula spelarna är helt enkelt för svaga i en-mot-en-situationer.

Vilket i sig inte är någon skandal om vi ska se till just de tre senaste landskamperna, som där Sverige släppt in nio mål.

Motståndarna är som bekant Tyskland, England och Argentina. Lag med spelare nästan uteslutande på absoluta toppnivå.

Där befinner sig inte Irland, och eftersom de svenska spelarna i kvällens match bör vinna en merpart av dessa dueller, så kommer det inte heller att kännas lika osäkert i defensiven. Det är jag övertygad om.

Betyder det att Irland inte har goda möjligheter att göra mål? Nej.

En matchsituation där Irland är ruskigt bra, effektiva och samtrimmade är på fasta situationer, inlägg in i straffområdet.

Efter att ha studerat deras senaste matcher på video slås jag av vilken otrolig satsning varje spelare gör i duellerna i de här lägena, och hur dessutom de spelare som inte bollen går mot ändå springer i maxfart för att ge sig själva chansen att så in returer eller snappa upp en boll som trillar ner  framför mål. I just de här momenten nå r man den där toppnivån jag var inne på tidigare.

Och med samma resonemang så gäller det alltså att de svenska spelarna i eget straffområde är på tå och lyckas vinna sina dueller. För det är återigen det viktiga.

Även om man har klart för sig hur organisationen ska vara på defensiva fasta situationer, även om alla vet precis vad deras roll är så är det till syvende och sist den individuella skickligheten – att slå sin motståndare – som avgör.Offensiven: Öppnande passningar från Källström, Elm och Ibrahimovic

Sveriges stora fördel inför den här matchen är att vi i jämförelse med motståndarna har betydligt fler dimensioner i det offensiva spelet, fler tänkbara sätt att göra mål på.

En av anledningarna är förstås att vi har en av världens främsta matchvinnare i Zlatan Ibrahimovic, topp-3 i världen vad gäller individuell skicklighet och förmåga att avgöra matcher på egen hand.

Men förutom den uppenbara Zlatan-dimensionen så tror jag att Sverige har en särskild god möjlighet att med öppnande passningar luckra upp det irländska försvaret.

För i den irländska fyrbackslinjen finns det stora luckor. De båda ytterbackarna kommer väldigt långt in i banan och jag tycker inte att man har bra tajming i vem som ska gå fram och pressa  den motståndare som har bollen.

Det skapas ofta stora luckor och här finns chans för Rasmus Elm och Kim Källström att trä in bollar.

Även Zlatan, som ju i sin fria roll kommer ner och hämtar bollar och är bra på att vända upp och bli rättvänd. När irländarna då måste stöta upp mot Ibra, ja då är han mästerlig på att sticka in bollar bakom backlinjen.

Men allt det här hänger förstås på att andra spelare kommer med smarta löpningar. Tobias Hysén – här är din stora chans. Hysén springer alltid mycket men hittar inte alltid rätt, varken i tajming eller val av löpning.

Men glöm inte heller bort yttermittfältarna Kacaniklic och Larsson, jag vill se dem komma ännu oftare  från sin respektive kant och in i straffområdet.

(22 mars)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".