Glädje efter bengalbesked

Järnkaminernas ordförande: "En unik kulturyttring"
2:03 min

Regeringens förslag att tillåta pyroteknik uppskattas av Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg, som fört en dialog med regeringens utredare över en längre tid.

– Det tycker vi är jättebra. Vi i järnkaminerna tycker det hör hemma på fotbollsarenorna helt enkelt, det sköts idag väldigt säkert men det skulle bli ännu säkrare om det dessutom var tillåtet. Då kan polisen fokusera på riktiga brott istället för dom som försöker skapa bra stämning, säger Dan Blomberg.

Enligt Dan Blomberg så är pyrotekniken en viktig del av fotbollen.

– Jag tycker att stämningen runt fotbollen är den stora delen av charmen. Pyrotekniken blir då en stor del av det visuella, det kombinerat med hög sång när hela publiken angagerar sig, så blir det som en kuliss som är en unik kulturyttring som inte går att få någon annanstans än på fotbollsarenor. En match kan inte börja bättre en med en schysst bengalbränning, tycker Dan Blomberg.

Ferry Hernodh

ferry.hernodh@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".