VM-kvalet

Nu klart: Så startar Irland mot Sverige

Giovanni Trapattoni: ”Att vinna är som 100 fäder”
2:25 min

Förbundskaptenen Giovanni Trappatoni släppte sin uppställning redan på torsdagskvällen.

Irlands startelva:

David Forde, Millwall

Seamus Coleman, Everton
John O'Shea, Sunderland
Ciaran Clark, Aston Villa
Marc Wilson, Stoke

Robbie Brady, Hull
Paul Green, Leeds
Glenn Whelan, Stoke
James McClean, Sunderland

Robbie Keane, Los Angeles Galaxy
Shane Long, West Bromwich

Giovanni Trapattoni, Irlands excentriske italienske förbundskapten, inledde med att släppa den irländska startelvanpå presskonferensen på nationalarenen i Solna dagen före match.

Den innehöll inte några större utropstecken, och så långt hängde den samlade presskåren med.

Något svårare blev det senare när Trapattoni gav i från sig långa och stundtals ganska förvirrande resonemang på sin säregna italiensk-klingade engelska.

– Att vinna är som 100 fäder och att förlora är som ett föräldralöst barn. Det finns bara tre säkra saker här i livet - att vi föds, att vi lever och att vi dör, sa Trapattoni bland annat.

Vad det betyder? Svårt att säga.

Men Trapattoni gjorde i alla fall klart att Zlatan Ibrahimovic blir en viktig pjäs att stoppa, att han vill se ytterbackarna anfalla och betonade vikten av att Irland måste spela sitt eget spel.

Irland ligger en poäng bakom Sverige i kvalgruppen, och behöver poäng för att vara med och fajtas om andraplatsen i gruppen. De irländska journalisterna uttryckte viss oro för att det var flera unga, oerfarna spelare i startelvan. Men det viftade Trapattoni bort.

– När du är ung har du ingen rädsla eller respekt, svarade han.

Och självklart fick han även frågan om han kommer ihåg Zlatans klackmål från EM 2004, då Trapattoni var förbundskapten för Italien.

Jag glömmer inte det mötet. Men domaren hade lika gärna kunna blåst frispark där, och då hade det inte blivit mål. Men, Ibra är Ibra, sa Trapattoni.

Och så vevades frågan om taket ska vara öppet eller stängt under matchen ett varv till.

– Jag låter Fifa bestämma det. För mig är det bättre om det är öppet. Men vi måste spela 90 minuter, oavsett om det är öppet eller stängt.

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".