Tomas Jons, tävlingsledare för Skidspelen. Foto: Lars Svan.
längdskidor

Ändrar banan efter bojkott-hot

Tomas Jons: "Vi ändrar sättet vi använder banorna"
1:04 min

Flera storstjärnor, bland dem Marit Björgen och Jystyna Kowalczyk, har kritiserat väldscupbanan i Falun och hotat med att inte ställa upp. Nu ändrar arrangören banan.

Banan i Falun ansågs vara för farlig, speciellt vid ett ställe, och åkarna har varit kritiska. Justyna Kowalczyk hotade med att inte ställa upp och även svenskarna hängde på i proteststormen.

– Ingen svensk åkare kommer att åka om inte bansträckningen ändras, sa landslagtränaren Rikard Grip till SVT Sport.

Från början sa det internationella skidförbundet, Fis, att man inte skulle ändra bansträckningen - men nu backar man. 

Halva "mördarbacken" tas bort och banan i herrarnas prolog kortas till 2,5 kilometer. Masstarten med 10 respektive 15 kilometer i klassisk stil på lördagen, samt jaktstarterna över 10 respektive 15 kilometer i fristil på söndagen kommer att köras, och man kommer att köra fler varv på kortare banor.

Åkarnas främsta kritik handlar om att den nya bansträckningen med en lång utförslöpa nedför Mördarbacken ger alltför hög fart, framför allt in i den sista kurvan ner mot stadion. Därför kapas banan i backen.

Banorna vid Lugnets skidstadion har gjort om radikalt med sikte på VM i Falun 2015. De var till största delen klara till SM som avgjordes i Falun i slutet av januari. Även då framkom kritik, framför allt mot just slutdelen av backen ner mot stadion. Det förekom incidenter, bland annat föll Maria Gräfnings, Falun-Borlänge SK, illa.

Ändringar av backen ner mot stadion gjordes därefter, men i det isiga föret som råder nu har åkarna fått upp så höga hastigheter utför att de ansåg att det var en säkerhetsrisk att köra.

Radiosportemn sänder dagens prolog med start klockan 14.40 i P4, webbradion och via applikationen Radiosporten Play.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".