Arkivbild: Tenniskjol. Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix.
handboll

Franska kjolar skapar debatt i handboll

"Det är bara några enstaka feminister som protesterar"
4:31 min

I Frankrike finns det långt framskridna planer på att alla damer i den nationella handbollsligan kommer att spela i kjol.

Tidigare i år blev det diskussioner när det ungerska handbollslaget Györ bestämde sig för att deras tjejer skulle spela i kjol. Idén möts av protester från spelare som hävdar att de i första hand vill bli dömda för sina idrottsliga prestationer, och inte för deras fysiska attribut.

Metz är franska mästare och spelar den 7 april semifinal i Europacupen. Under träningen har de olika kläder, några har shorts och andra har byxor. När det är match har alla samma dräkt. Och då är det kjol som gäller.

Nina Kanto, lagkapten, säger att hon verkligen gillar lagets klädsel.

– Rent tekniskt är inte kjolen störande. Och vad gäller det estetiska tycker jag att det är jättesnyggt. Dessutom gillar jag att vara annorlunda, säger hon.

Hon förstår inte anklagelserna om att kjolen skulle vara könsdiskriminerande.

– När man talar om sexism, är det som om jag skulle skämmas för att jag är kvinna. Det gör jag inte. Jag föredrar att vara klädd så här. Man kan spela handboll och ändå vara feminin, säger Nina Kanto.

Frågan om hur kvinnliga elitidrottare ska vara klädda för att dra till sig ett större publikintresse, dyker upp med jämna mellanrum. För två år sedan drog det internationella badmintonförbundet tillbaka ett beslut om att införa kjoltvång vid matcherna. Protesterna blev för starka.

Samma sak hände inom boxningen inför OS i London förra året. Vid vissa tennisturneringar är kjolen obligatorisk, och det har hänt att spelare gör skandal genom att dra på sig ett par shorts under.

Men här i Metz tycks inte damernas speciella klädsel ha väckt någon större polemik. Ordföranden för klubben, Thierry Weizman, berättar att han fick idén när han studerade vilka kvinnliga idrotter som intresserade TV.

– Jag såg att medierna vad gällde kvinnlig sport, oavsett hemland, intresserar sig för tennis och för golf. I USA ser man också landhockey på teve. Och den enda gemensamma nämnaren är att spelarna har kjol, säger Thierry Weizman.

Metz damer har vunnit den franska handbollsligan sjutton gånger. Men det var inte förrän de började spela i kjol som både sponsorer och publiken strömmade till, säger han.

– Idag har vi i genomsnitt 3000 åskådare per match i den franska ligan, och 5000 när vi spelar i Europacupen. Det är ett absolut rekord för kvinnoidrotten, och kjolen är verkligen orsaken bakom. Folk blir nyfikna och kommer, säger han.

I Metz är det nu tredje säsongen som tjejerna har sina kjolar, som i själva verket handlar om en slags byxkjol.

Ordföranden i Metz påstår att frågan inte har väckt någon debatt alls.

– Det är bara några enstaka feminister som protesterar, säger han.

Men det där är en sanning med modifikation får jag veta när jag slår en signal till Béatrice Barbusse, som är sociolog och länge var ordförande för ett manligt franskt elithandbollslag.

– Tjejerna är löntagare i lagen. De vågar sällan protestera, säger hon.

Och Béatrice Barbusse hävdar att den här typen av resonemang driver in de kvinnliga idrottarna i en könstraditionell fälla. Vi måste slåss på andra sätt för att göra kvinnoidrotten synlig hävdar hon.

Succén för Metz handbollstjejer har i alla fall gjort att de andra lagen i den nationella handbollsligan håller på att kopiera idén. Och enligt planerna kommer de flesta kvinnliga handbollsspelare i Frankrike på elitnivå att spela i kjol under nästa år.

Anna Trenning-Himmelsbach
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".