1 av 2
Foto: AP Photo/Ross D. Franklin
2 av 2
Foto: AP Photo/Ross D. Franklin

"Jag ligger och lurar lite i vassen"

Möt Oliver Ekman Larsson: ”Lidström är en förebild”
6:20 min

Okänd för många hemma i Sverige. Men en hyllad stjärna i NHL. Möt Oliver Ekman-Larsson, Sveriges nästa storback.

– Jag tycker han är värd det, han är dominerande i Phoenix. Han lär få tillfälle att presentera sig för fler fans i Sverige i OS om inte förr. Då får de se vem han är.

Så säger backkollegan Johnny Oduya från Chicago Blackhawks om Oliver Ekman-Larssons nya superkontrakt med Phoenix Coyotes värt 215 miljoner kronor. Och hans gamla barndomsidol Viktor Fasth målvakt i Anaheim fyller på.

– Jag minns honom sen han var 10-12 år och han har alltid varit en stor talang, han är deras bästa spelare och dom bygger laget runt honom.

Oliver Ekman-Larsson fyller 22 år i sommar men har redan skrivit ett kontrakt över de närmaste sex åren som gör honom till Phoenix Coyotes största investering och en av de högst avlönade svenska spelarna i hela NHL. Bland svenska backar överträffas hans 5,5 miljoner dollar per år i snitt bara av Erik Karlsson med 6,5 och Tobias Enström med 5,75 miljoner dollar. Bland alla NHL svenskars genomsnittliga löner ligger hans nya kontrakt på 8:e plats. Man kan också beakta att kontraktet skrivits med det nya kollektivavtalets krympande lönetak. Och Oliver är förstås nöjd över klubbens förtroende.

– Ja absolut jag är jättenöjd, hade någon sagt före säsongen att jag skulle få 5,5 miljoner dollar i snitt i 6 år så hade jag ju blivit överlycklig och tagit det direkt. Men jag tror att såväl jag som klubben är mycket nöjda över kontraktet nu.

Tror du fler svenskar får upp ögonen för dig nu?

– Nej det tror jag inte jag har väl alltid legat sådär lite i vassen så. Jag kommer nog fortsätta göra det.

Han må lura i vassen lite som en gädda men vass är han redan. Nästan poängbäst i sitt lag och han har lärt sig mycket sen 2010 då han kom.

– Nej det är väl försvarszon där har jag blivit mycket bättre tycker jag. Och sen har jag haft lite flyt här i början av säsongen med lite puckar som har trillat in. Jag tycker ändå jag skapar det händer mycket på isen när jag är inne men man kan inte börja tänka för mycket på poäng och sånt för då blir man knäpp.

Oliver är lång och vältränad men smidig och när Radiosporten pratar med honom i omklädningsrummet efter en match har han bar överkropp och börjar skratta när jag frågar om han lagt på sig mycket muskler under sin tid i NHL.

– Det ser du ju att jag inte har, säger han och skrattar hjärtligt. Jag tycker dagens ishockey är mycket fart och smidighet och jag vill inte väga alldeles för mycket. Lidström väger ju inte så mycket. Jag har den vikt jag vill ha och jobbar bara på att bli lite starkare i bål och ben.

Är Nicklas Lidström en förebild för dig?

-Ja absolut, det tror jag han är för jättemånga.

Oliver har nummer 23 på sin tröja  precis som...

-Edler.. alltså jag vet ju inte om jag kommer med till OS men gör jag det får jag väl låta honom ta det numret.

Varför har du nummer 23?

– Jag tog det för en kompis från min juniortid som avled hade det numret. Jag ville  ha det som en fin grej att göra för honom

Olivers Morfar Kenneth Ekman spelade i OS 1972 och Oliver svävar lite på målet när jag frågar honom var OS gick då?

– Nagano.. Nej Sapporo var det ju. Sapporo. Och visst vore det kul att få göra en sån grej som honom.. men det är långt till OS.

Han har en dansk lagkamrat Mikkel Boedker som betytt mycket för honom och så var ju Ulf Samuelsson där som backtränare när han kom:

– Det var ju liksom skönt att ha en svensk där när man kom över. Han hjälpte mig och så. Och det är kul när David Rundblad är uppe men jag har mest hängt med dansken i laget. Han har tagit hand om mig i tre år nu- hoppas han får nytt kontrakt han också så han kan fortsätta ta hand om mig ett tag till.

Svenskarna med högre genomsnittslöner än Oliver Ekman Larsson är Henke Lundqvist Nikclas Bäckström Erik Karlsson bröderna Sedin Henrik Zetterberg  och Tobias Enström. Och vad säger då vår 21 årige senaste NHL stjärna om förbundets vision om en 22 årsgräns innan man åker till NHL.

– Nej men det är väl upp till var och en hur man känner det och vda man är i för fas. VIssa utvecklas  jutidigare och en del senare. Det är väl lite hur man själv känner, säger Oliver Ekman-Larsson.

Klicka på ljudknappen ovan för att höra hela Radiosportens porträtt om Oliver Ekman-Larsson.

Annika Greder Duncan
USA
radiosporten@sr.se

Svenska lönetoppen i NHL

Henrik Lundqvist, NY Rangers, 6 875 000 dollar

Nicklas Bäckström, Washington, 6 700 000 dollar

Erik Karlsson, Ottawa, 6 500 000 dollar

Daniel Sedin, Vancouver, 6 100 000 dollar

Henrik Sedin, Vancouver, 6 100 000 dollar

Henrik Zetterberg, Detroit, 6 083 333 dolalr

Tobias Enström, Winnipeg, 5 750 000 dollar

Oliver Ekman Larsson, Phoenix 5 500 000 dollar

Alexander Edler, Vancouver 5 000 000 dollar           

Daniel Alfredsson, Ottawa, 4 875 000

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".