Vann fel förare i Malaysias GP?

Malaysias GP är ett lopp som kommer att diskuteras längre. Var det fel förare som vann?

Trots att Sebastian Vettel fick order om att inte köra om Mark Webber så gjorde han det. Stallchefen Christian Horners reaktion kom snabbt.

– Det var dumt.

Sebastian sa att han förstod först när han kom i mål och såg reaktionen hos vissa medlemmar i teamet och Mark Webber. Han bad om ursäkt men spelar ju ingen större roll.

Utan överdrift kan man ju säga att han stal segern från Mark. Antagligen gjorde han det i stridens hetta och glömt bort tillsägelsen. Jag tror det är första gången som jag hör en förare offentligt be om ursäkt.

Situationen hos Mercedes var densamma. Lewis Hamilton trea och Nico Rosberg. Där sa man till bägge förarna att slå av för att spara bensin. En indirekt teamorder. Flera gånger sa Nico att han kunde köra snabbare och kanske till och med komma ifatt Mark. Teamchefen Ross Brawn höll ett längre tal som slutade med ordet stay.

Och därmed var det slutdiskuterat. Nico var en lojal teamplayer, körde ifatt för att visa vad han tyckte. Jag känner pappa Keke sedan många år och jag är helt övertygad om att han satt hemma och skummade av vrede.

Återigen fick vi ett bevis på att det finns inga vänner bland förarna. De ställer upp reklamkampanjer med ett stort leende men när ljuset slocknat går de skilda vägar.

Jag tror tyvärr att risken att det nu blir dyster stämning hos Mercedes. Och det skulle inte förvåna mig om Nico plötsligt får problemmed radion om samma situation skulle uppstå igen.

Vilt påhejad av pappa Keke som var något av sin egen herre under f1 karriären.

Skall jag vara helt ärlig tycker jag inte det är schysst mot publiken att hindra en förare på det här sättet. Ok för teamen är konstruktörsmästerskapet det viktigaste men för publiken är det förar titeln som gäller.

Kanske bara bra att nästa lopp, som är Kinas GP, körs först om tre veckor så att alla upprörda känslor lugnas ner.

Mark Weber sa att han åker hem till Australien och Sebastian tillbaka till Europa.

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".