Roar Hansen, tränare i HIF. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
fotboll: inför allsvenskan

Succé-Roar ska glädja Helsingborgspubliken

Roar Hansen, Helsingborg: ”Förstår att alla tycker att vi är svaga framåt”
4:58 min

Det blir lite som att flytta hem för Helsingborgs nye tränare Roar Hansen. Och han tänker ta med sig en snabb, passningsinriktad fotboll till Olympia.

Han är född och uppvuxen i lilla Stidsvig några mil utanför Sundets pärla och har följt Helsingborg sedan barnsben.

– Fast då låg ju inte HIF i allsvenskan, säger Roar Hansen till Radiosporten.

– Så ville jag se allsvensk fotboll var Malmö eller Halmstad som gällde.

Men nu är det ett av allsvenskans tippade topplag som ska tränas av Roar Hansen, som tidigare gjort Ängelholm till en toppklubb i Superettan och som i höstas förde upp Öster till allsvenskan.

Han vill se en snabb passningsinriktad fotboll på Olympia och ställer höga krav på sina spelare.

– HIF ska ligga i toppen av tabellen, och jag vill verkligen vinna en titel, säger Hansen, när Radiosporten besöker hans spartanskt inredda tränarrum i Olympias katakomber.

Helsingborg ser på pappret ut att ha ett riktigt starkt försvar och ett väldigt välkomponerat mittfält, men framåt är det tunnare. Fjolårets stora målskyttar Alfred Finnbogasson och Nicola Djuric är borta och de har ersatts av oprövade Robin Simovic från Ängelholm.

– Jag förstår att alla tycker att vi är svaga framåt men jag tror på mina spelare, hävdar Hansen, som också tror mycket på att David Accam ska leverera en hel del mål.

Ett annat orosmoln har varit hur alla glada rubrikmakare nu ska sätta tänderna i Hansens förnamn. "Skador oroar Hansen" , " Hif roar publiken", ja möjligheterna ter sig oändliga att göra sig lustig över Roars namn men huvudpersonen själv tar det lugnt.

– De där rubrikerna användes redan 1984 när jag hade avgjort en seriefinal i divison 4 så det känns ganska gammalt, berättar en måttliggt road Hansen...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".