"Vettel uppträdde som en bortskämd barnunge"

Jag gillar inte stallorder. Tyvärr har fia tillåtit dem och alla måste rätta sig efter spelreglerna.

Även Sebastian Vettel. Tysken uppträdde som en bortskämd barnunge i Malaysia.

Både han och Mark Webber hade fått koden 21 via radion. På Red Bull språk betyder det behåll platserna.

Mark trodde att segern var hans och slog av på takten. Det utnyttjade Seb på ett synnerligen taskigt sätt. På prispallen sa han inte ett ljud om det. På väg till presskonferensen måste någon ha tagit honom i örat. Otroligt pinsamt att höra den trefaldige mästaren be om ursäkt. Inte en gång. I nästan alla svar la han in en ursäkt.

Vad Seb inte förstod är att han gjorde två stora misstag. Det ena är att undergrävde sin chefs Christian Horners aktoritet genom att strunta i teamordern. Det andra är att han kan definitivt inte räkna med någon hjälp från Mark att vinna sin fjärde titel.

En av de få inom teamet som försvarar Sebastian är Red Bulls motorsports chef Helmut Marko. Men han å andra sidan sa också förra året att Mark spelar absolut ingen roll i teamets framtid.

Efter loppet åkte Mark hem till Australien och sa att han skulle surfa och telefonen skulle vara avslagen. Istället var det pappa Alan som tog alla samtal.

Tydligen hade Mark funderat på att inte köra i Kina men Alan sa han ställer upp men att det kommer att ta lång tid om överhuvudtaget innan Mark kommer att respektera Sebastian igen.

Den som kanske kommer att tjäna mest på den interna striden är nog Fernando Alonso. Han är nr 1 hos Ferrari och Felipe Massa vet det. Och kommer aldrig att attackera om han inte får.

Mercedes.

Situationen var den samma. Lewis Hamilton före Nico Rosberg. Trea och fyra. Lewis hade fått order om att spara benins. Hade gjort av med för mycket i jakten på RB duon. Nico hade reserv kvar och var snabbare. Ville om men fick en sträng tillsägelse att inte ens försöka.

Nico lydde. Det första och enda han sa, med iskall röst, via radion när han kom i mål var. Kom ihåg den här.

Och stängde av. Helt klart var han menade.

Så kommer vi till det som jag hatar mest i all sport. Den politiska korrektheten.

I Mercedes pressrelease hade man lagt ord i Nico mun som han troligen aldrig sagt. Inte ett kritiskt ord om att inte fick köra om tredje platsen.

Jag känner pappa Keke sedan många år och han sa alltid sin mening. Det ville nog också Nico men blev stoppad.

Undrar om det här också kanske var början till ytterligare en intern strid. Många ansåg att Lewis skulle frivilligt ha släppt förbi sin stallkamrat.

Hos Lotus är rangordningen också helt klart. Kimi Räikkönen är ledaren. Romain Grosjean den talangfulla eleven. De får köra mot varandra men att göra det hjul mot hjul med Iceman krävs nerver av stål och det har nog inte fransmannen än.

Hos Williams är Valtteri Bottas nykomlingen och vet att han är nr 2.

Intressant start på säsongen 2013.

Fredrik Af Petersens
radiosporten@sr.se

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".