1 av 2
Gefle tränar. Foto: Bengt Skött/Sveriges Radio
2 av 2
Pelle Olsson, Gefle. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
fotboll: inför allsvenskan

Tråkig trygghet Gefles väg till succé

"Nyckeln till framgång är tålamod"
4:27 min

Kontinuitet. Minimalt med förändringar. Så lyder Gefle IF:s succérecept. Radiosporten har träffat de tre spelare som ändå står för det lilla nya och fräscha i Gävle-laget.

Åtta raka säsonger har Gefle IF placerat sig på allsvenskans undre halva. Det har blivit ett par ”halvtrista” niondeplatser som bäst – men även om klubben fått en uppenbar tråkstämpel har det viktigaste varit att inte åka ur och hamna i superettan.

Ifjol blev det en elfte plats för Strömvallens stoltheter, trots bara 26 mål på de 30 matcherna. Som vanligt coachades laget av Per Olsson, som av all expertis utmålats som något av mirakeltränare.

Olsson har med små resurser lyckats skapa det mesta – och bästa – möjliga, och hållit klubben kvar i svensk fotbolls högsta serie.

– I storklubbarna kanske du får två-tre matcher. Sedan är du borta resten av säsongen om du inte presterar, säger nygamle mittbacken Anders Wikström, som kan jämföra mellan sin förra tid i Gefle IF och sina senaste år ibland annat Elfsborg och Norrköping.

– Här i Gävle är tålamodet mycket större. Trygghet ger självförtroende. Och det i sin tur ger resultat och ett mer sammansvetsat gäng, säger Wikström.

En förändring som konservative Per Olsson tvingats till är att ersätta den nu långtidsskadade trotjänaren Daniel Bernhardsson och den flyktade Linus Malmborg.

Bland de tre nya finns också den hyperkvicke sydafrikanske mittfältaren Sive Pekezela. Frågan är om hans snabbhet bidrar till att beveka tränare Olsson.

– Nyckeln för mig är tålamod, säger Pekezela, som typiskt nog inte kan – eller vill – peka ut några enstaka stjärnor i kollektivet Gefle IF.

Inte heller den nye högerbacken Jonas Olsson räds risken att kontinuerligt hamna på bänken.

– Jag känner till traditionen här och vet att Per Asp är en etablerad och bra högerback. Men jag ska göra allt för att ta den platsen i startelvan, säger Olsson.

För Gefle startar allsvenskan hemma på Strömvallen mot Åtvidaberg, som är ett av lagen Gefle hoppas ha bakom sig i tabellen för att återigen…. Överleva.

Fakta: Gefle IF:s tre nyförvärv

Anders Wikström
31 år
Mittback
Moderklubb: Brynäs IF
Sedan dess i Gefle IF, Elfsborg, Norrköping och Mjällby

Jonas Olsson
23 år
Högerback
Moderklubb: Töcksfors IF (Värmland)
Senast två säsonger i Degerfors

Sive Pekezela
21 år
Höger mittfältare
Född och uppvuxen i Kapstaden, Sydafrika
Senast i Beerschot i Belgiens högsta liga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".