51-procentsregeln

Röster höjs för 51-procentsregeln

Diskussionen om 51-procentsregeln ska stå fast eller slopas är het i idrotts-Sverige. Men efter det att 35 specialförbund tagit ställning på DN Debatt kan den nuvarande regeln stå kvar

Om två månader tas beslut på Riksidrottsförbundets (RF) stämma om huruvida 51-procentsregeln, som i dag innebär att en ideell förening måste äga minst 51 procent av föreningens bolag, ska stå fast eller slopas. Men en hel del tyder på att regeln kommer att finnas kvar.

Det efter att 35 specialförbund nu höjt nu rösten på DN Debatt och rekommenderat Riksidrottsstyrelsen (RS) att man ska "värna om den svenska modellen för idrottsklubbarna" och behålla dagens regler.

Författarna till debattartikeln anser att den utredning som startade 2011 och presenterades i vintras inte stödjer en avreglering.

"Framför allt misslyckas utredningen med att visa att en förändring sannolikt leder till ett inflöde av externt kapital", skriver representanterna för de 35 specialförbunden.

Om regeln skulle slopas är det upp till varje specialförbund att besluta om ägandet. Den kommande RF-stämman hålls 24-26 maj i Luleå.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Fakta: 51-procentsregeln

Regeln, inskriven i Riksidrottsförbundets (RF) stadgar, innebär att en förenings medlemmar måste inneha 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag och därmed ha rösträttsmajoritet.

Ingen enskild ägare, vare sig en privatperson eller ett företag, får köpa upp idrottsaktiebolaget helt och hållet.

Frågan om vem som ska ha bestämmandemakten över procenten, RF som nu eller att makten flyttas till respektive idrottsförbund, ska avgöras vid Riksidrottsmötet i Luleå i maj.

Källa: Riksidrottsförbundet.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".