Foto: Henrik Hansson/Scanpix
ishockey – kvalserien

Leksands långa väg tillbaka

Leksands sjuåriga väntan är över. Laget är åter tillbaka i elitserien. Det står klart efter lagets seger hemma mot Rögle.

Sedan det ettåriga gästspelet i elitserien säsongen 2005-06 har Leksand jagat en plats i den svenska hockeyns finrum. I dag säkrade den klassiska klubben definitivt elitseriekontraktet. Här följer en sammanfattning av Leksands väg tillbaka till elitserien:

Säsongen 2006-07: Leksand kniper tredjeplatsen i hockeyallsvenskan bakom Södertälje och Rögle och får chansen att slåss om elitserieplatserna i kvalserien. Väl där lyckas laget inte att ta klivet och slutar femma och näst sist. Skellefteå och Södertälje kniper elitserieplatserna.

Säsongen 2007-08: Leksand byter tränare till Tomas Kempe och plockar in NHL-målvakten Ed Belfour från Florida Panthers. De slutar etta i hockeyallsvenskan men misslyckas på nytt när det gäller som mest, det vill säga i kvalserien. Leksand blir på nytt femma. Brynäs och Rögle tar elitserieplatserna.

Säsongen 2008-09: Leksand tar sin andra raka serieseger i hockeyallsvenskan men går på nytt bet i kvalserien. Laget blir visserligen fyra i kvalserien, bättre än de två tidigare åren, men misslyckas alltså att gå upp för tredje året i rad. Södertälje och Rögle behåller sina elitserieplatser.

Säsongen 2009-10: Leksand storsatsar för att ta sig upp och fortsätter sin dominans i hockeyallsvenskan. Man vinner serien före AIK och Växjö. I kvalserien är allt dock som vanligt. Det blir en ny fjärdeplats. Södertälje och AIK tar hem elitserieplatserna.

Säsongen 2010-11: För första gången på tre år vinner inte Leksand hockeyallsvenskan. Laget slutar fyra, och får spela förkval till kvalserien. Där tar Mora förstaplatsen och Leksands säsong är över.

Säsongen 2011-12: Leksand slutar tvåa i hockeyallsvenskan bakom Örebro. Laget är tillbaka i kvalserien men misslyckas på nytt. Timrå och Rögle går upp till elitserien. Leksand tar en jobbigt bekant fjärdeplats.

Säsongen 2012-13: En tumultartad säsong för Leksand som brottas med stora ekonomiska problem. Kommunen hjälper klubben ekonomiskt och blir på kuppen föremål för SVT:s Uppdrag Granskning som beskriver hur kommunen skatteplanerat åt klubben. På isen går det dock bra. Leksand vinner allsvenskan och får tillsammans med Örebro en drömstart på kvalserien. De båda lagen rycker tidigt i serien och Leksand kan med bara tre omgångar kvar fira elitseriekontraktet efter seger hemma mot Rögle på påskafton.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".