Arkivbild: Damkronorna. Foto: Scanpix
damkronorna

Damkronornas segerrecept: Bygga muskler

Damkronornas förbundskapten Niklas Högberg om satsningen på fysik
1:30 min

På tisdag inleds hockey-VM i Kanada och Damkronorna är laddade för att på nytt slåss om medaljerna. Vilket man ska göra genom att följa ett nytt segerrecept: Att bygga muskler.

Damkronorna har två raka femteplatser på VM i backspegeln. På tisdag inleds ett nytt VM i Ottawa, Kanada och där ska laget på på nytt vara med och slåss om ett guld.

För att kunna mäta sig med toppnationerna Kanada USA har förbundskapten Niclas Högberg under året jobbat med en ny plan. Att låta spelarna bygga muskler och på så sätt föra en starkare version av Damkronorna tillbaka till kampen om guldet.

Under säsongen har han lagt mycket fokus på fysträning med tillhörande tester.

– Analysen av förra årets VM pekade mycket på fysiska bitar och återhämtning. En vältränad person återhämtar sig snabbre och kan prestera bättre dagen efter också. Det är det jag är ute efter, säger Niclas Högberg till Radiosporten.

Enligt förbundets utvecklare för damishockey, och tidigare lanslagsstjärna Erika Holst är det här helt rätt väg att gå.

– Om vi ska ha en chans att tävla USA och Kanada måste vi bli bättre och mer effetktiva i skridskoåkningen, vilket är kopplat till fysen. Vi är på rätt väg men har en bra bit att jobba fortfarande.

Hur långt det nya arbetssättet kan föra Damkronorna får vi en förska indikation om på onsdag då Sverige möter Tyskland i sin första match.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".