Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Fotboll - Superettan

Hammarby och ÖSK tunga favoriter

Hammarby och Örebro SK går upp. Gif Sundsvall är den store utmanaren. Det tror expertisen inför helgens premiär i superettanfotbollen.

Det tror expertisen inför helgens premiär i superettanfotbollen.

– Att spela i allsvenskan 2014 är inget vi hymlar om, säger ÖSK-tränaren Per-Ola Ljung.

Förra året fick Trelleborgs FF höra att man skulle springa hem superettan och ta sig raka vägen tillbaka till allsvenskan.

Ni vet hur det gick. Klubben snubblade hela säsongen och ragglade till slut rakt ned i söderettan.

Den risken verkar minimal för Örebro och Hammarby när tränare, spelare, ledare, förbundsfolk, journalister och en och annan sponsor tippade serien på tisdagen.

Enigheten på superettans upptaktsträff i Örebro var stor. Tillsammans fick Hammarby och ÖSK närmare 70 procent av rösterna på frågan "Vilka klubbar går upp?". Helt i linje med favoriternas egna ambitioner.

Örebro tänker nöja sig med ett kort gästspel, Hammarby vill kasta av sig år av sorger och bedrövelser och äntligen återvända.

Men inte enbart de uttalade målsättningarna är gemensamma för klubbarna. Tränarna Ljung och Gregg Berhalter vet att sex månader av hårt arbete väntar.

– Vi är medvetna om vilken utmaning som väntar oss. Men det kommer att krävas en enorm insats. Vi ska sikta på en av de tre platser (två första upp direkt, trean kvalar) som ger oss en möjlighet att gå upp, säger Ljung.

Berhalter:

– Vi bygger ett lag som ska klara framgång och vi är mycket starkare den här säsongen, men det är en tuff serie med många bra lag.

I Örebro, en stad där ishockey plötsligt blivit popsporten nummer ett, ser Ljung enbart möjligheter. Han fick börja bygga ett nytt lag redan i somras, när han kom från Helsingborg och ersatte sparkade Sixten Boström.

– Vi lade om kursen under hösten och tittade på det som låg framför oss. Jag kom mitt i säsongen och då är det svårt att veta hur spelare och laget fungerar.

– Nu vet alla vad som gäller.

Försvararen Magnus Wikström håller med:

– Spelargruppen i fjol var beroende av att få tydliga direktiv, jämfört med trupp som kom trea i allsvenskan året innan. Vi saknade nog de tydliga direktiven i början av förra säsongen. Inget ont om Sixten, men med Peo är det lite tydligare.

Sundsvall, som förlorade kvalet mot Halmstad i höstas, siktar också på en omedelbar återkomst.

– Givetvis är Hammarby och Örebro toppkandidater. Assyriska ser jag också som en bra outsider, säger Roger Franzén, en av två tränare i klubben.

Den andre, Joel Cedergren, sticker inte under stol med att "Giffarna" har vad som krävs för att vara med och utmana i toppen.

– Det är en naturlig målsättning. Vi tycker att vi har en trupp för det. Då uttalar vi det, säger han.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".