Niklas Edin och Sebastian Kraupp. Foto: Scanpix/AP Photo/Jonathan Hayward
curling-vm

Sverige klart för VM-semifinal

Peja Lindholm, förbundskapten: ”Det visar på mästartakter”
3:38 min

Lag Edin besegrade värdnationen Kanada i en svängig match med 11-7 och är därmed klart för semifinal mot Skottland.

Svenskarna gick hade en 4-2-ledning, men i den fjärde omgången fick Kanada tre poäng och gick förbi till 5-4. I den nionde omgången tog Sverige tillbaka ledningen genom en tvåpoängare till 9-7, och fick ytterligare två poäng i den tionde omgången.

– Det var grymt spel. Många fina stenar i väldigt avgörande lägen, säger förbundskaptenen Peja Lindholm till Radiosporten.

Segern innebar att Sverige slutade tvåa i grundserien, hade det i stället blivit förlust hade Lag Niklas Edin varit utan chans att gå vidare i turneringen.

– Att få göra det här mot Kanada i Kanada, det vill säga i lejonets kula, det tycker jag är skithäftigt.

Hur imponerad är du av Niklas Edin och grabbarna?

– Väldigt imponerad. Jag är inte förvånad, för jag vet att de har den här kalibern, men att de plockar fram det nu. Speciellt eftersom det inet riktigt har funkat som vi hade hoppats i grundserien. Men så plockar de fram det när det bäst behövs, det visar på mästartakter.

Nu väntar semifinal mot tabellettan Skottland i morgon, lördag. Sverige förlorade mot Skottland i grundserien.

– Det krävs att vi är jämna över hela linan, det vill säga alla fyra spelarna. Normalt sett har vi ett bra mentalt övertag på skottarna, och det ska vi se till och nyttja också, säger Peja Lindholm.

Eftersom Sverige slutade tvåa i grundserien finns det yttelrigare en chans att ta sig till final om det skulle bli förlust där. Då möter man vinnaren mellan Danmark och Kanada i en match om den andra finalplatsen.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".