Luleå Jan Sandström och Skellefteås Jimmie Ericsson. Foto: Scanpix/Montage: SR
ishockey – sm-final

Inför rivalfinalen: "Det bubblar i kroppen"

5:46 min

På lördag är det nedsläpp i SM-finalen mellan Skellefteå och Luleå. Ett prestigemöte mellan två städer bara 13 mil ifrån varandra. Radiosporten tog ett snack med Skellefteås Jimmie Ericsson och Luleås Jan Sandström för att ta finaltempen.

Skellefteå jagar sitt första SM-guld sedan1978, Luleå sitt första sedan 1996. Klockan 16.00 på lördag inleds kampen om vilket lag som bryter guldtorkan. 

– Det känns lugnt men det bubblar i kroppen, man vill gärna sätta igång, säger Luleås assisterande lagkapten Jan Sandström.

Inför den stekheta SM-finalen tog Radiosporten ett gemensamt snack med Luleås assisterande lagkapten Jan Sandström och Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson. Den sistnämnda spelar SM-final för tredje året i rad.

– Vi har förlorat de två tidigare. Vi har inte tänkt att förlora den tredje. Vi har inget problem med att vara favoriter om vi nu skulle vara det, säger Jimmie Ericsson.

I Luleålägret har man inga problem med att vara underdogs.

– Skellefteå har varit bästa laget under serien, och vann serien överlägset. De har gått bra även i slutspelet, men när vi har mötts har det varit fantastiskt jämna matcher. Visst är Skellefteå favoriter, och det har vi inga problem med, säger Jan Sandström.

Är norrlandshockeyn vinnare av den här finalen?

– Ja, absolut. Vi och Skellefteå har gått framåt de sista åren och det är fullt rättvist att vi är i final, säger Jan Sandström.

Jimmie Ericsson menar att det är två lag som spelmässigt liknar varandra som tagit sig till final.

– Försvarsmässigt framför allt är vi mest lika varandra som har gått till final. Det är en ny trend i svensk hockey. Hur vi spelar försvarsspel skiljer sig från de flesta andra lagen.

Det förväntas blir en folkfest och en het SM-final som drar igång på lördag. Men feststämningen märks inte av på spelarna.

– Jag önskar dem inte lycka till, faktiskt inte, säger Jimmie Ericsson.

– Nej, då kommer det inte från hjärtat, säger Jan Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista