Värdering av CL-lagen

I dag är det semifinallottning i Champions League och här är hur jag ser på de fyra lagen efter veckans kvartsfinaler.

Ni minns kanske min ranking av kvartsfinallagen för en månad sedan? Det är de fyra bästa lagen som har tagit sig till semifinal:

Min ranking är den samma, men med kvartsfinalerna i färskt minne är det här min bedömning av lagens styrkor, svagheter och nyckelspelare.

Barcelona:

+ Ostoppbara när man verkligen får till det, laget med högst potential. Har visat god moral som jobbat sig tillbaka från underlägen i både åttondel- och kvartsfinal. 

- Både Milan och särskilt PSG har visat att Barcas backlinje är sårbar i duellspel och om man vid kontringar attackerar centralt i banan. Detta har inte undgått Mourinho, Heynckes eller Klopp.

Nyckelspelare: Lionel Messi. Förstås. Världens bäste visade i onsdags att till och med halvskadad kan han vinna matcher åt Barca.

Bayern München:

+ Väloljad maskin som haft en hel säsong av idel framgångar och många spelare är på toppen av sin karriär. Har inga svaga punkter i laget.

- Nu har båda varit väldigt duktiga den senaste tiden, men mittbacksparet Dante och van Buyten är inte av yppersta världsklass, till skillnad från Bayerns övriga positioner.

Nyckelspelare: Mario Mandzukic. Mycket hänger på att lagets nye skyttekung kommer sätta dit de chanser laget kommer att skapa. Förra säsongen svek hans namne Gomez i CL-finalen.

Real Madrid:

+ José Mourinho må vara kontroversiell men han är just den tränare du önskar i utslagsmatcher i slutet av en turnering. The Special One vet att styra sitt lag till att utnyttja motståndarnas svagheter.

- Real är ett svajigt lagbygge då det hela tiden ligger och pyr ett missnöje kring José Mourinho under ytan. Ett dåligt resultat i första matchen och skandalrubrikerna är ett faktum.

Nyckelspelare: Mesut Özil. Kanske konstigt att inte nominera säsongens skyttekung i Champions League, Cristiano Ronaldo här. Minst lika viktigt, och kanske mer osäkert, är att spelgeniet Özil serverar honom med passningar.

Borussia Dortmund:

+ Kan spela nästan helt utan press och har, bland annat i gruppspelet, visat att man trivs som allra bäst just mot lag som också har som spelidé att föra spelet. Då är Borussias snabba omställningsspel extra effektivt.

- Vacklade mot Malaga och var då långt från toppformen. Brände massvis med gyllene lägen vilket man inte har råd med mot bättre motstånd.

Nyckelspelare: Mario Götze. Playmaker som dessutom ofta kommer till avslut. Många missar mot Malaga, nu måste Götze ställa in siktet.

(11 april)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista