1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
ishockey – sm-final

Experten: Det är fördel Skellefteå

L-G Jansson betygsätter Skellefteås och Luleås lagdelar inför SM-finalen
12 min

SM-finalen mellan Skellefteå och Luleå drar igång på lördag. Inför den heta matchserien sätter Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson betyg på de finalkombattanternas lagderar.

Betygen sätts på en femgradig skala, från ett till fem. Här är expertens dom:

L-G Jansson om Målvakterna

”Det här är lätt. De är lika bra. Det är två unga målvakter, väldigt talangfulla. Joacim Eriksson är en lysande målvakt, och Johan Gustafsson är en sådan talang att det liknar ingen sort.”

Betyg, Luleå: 4

Betyg, Skellefteå: 4

L-G Jansson om backarna

– Om vi börjar med Skellefteå. De är så oerhört skickliga, konstruktiva och spelar en bländande anfallshockey, och det gör man tack vare att man har ett bra försvarsspel. Det går inte bara att tro att man bara kan lira i motståndarnas zon. Ta bara Martin Sevc, han är ju stenhård.”

Betyg: 4

– Luleå, då säger vi såhär. Den numera blonderade Johan Fransson har klivit fram, som jag tycker det, som slutspelets absolut bästa back. Han har ju varit talangfull så länge jag minns. Nu har han kommit till insikt om att han är back. Sevs och han är samma skrot och korn.”

Betyg: 3

L-G Jansson om forwards

– Då kan jag få börja med Luleå. Man har energiknippena bröderna Chris och Cam Abbott. Det är liksom hela kittet i Luleå-hockeyn. Nu har man parat det med Linus Klasen som harklivit fram som slutspelets överlägset bäste spelare.”

Betyg: 4

– Skellefteå, jag vet inte vilken ända jag ska börja i. Bud Holloway har varit tämligen anonym, där har man ett sparkapital tycker jag. Men vi har ju andra spelare. Oscar Möller, rightspelaren som börjar med att skjuta när han sätter på grillerna. Han bara skjuter och skjuter och skjuter. Sen har jag två unga favoriter: Oscar Lindberg och Petter Emanuelsson.

Betyg: 4

L-G Jansson om tränarna

– Om vi börjar igen i Luleå med Jonas Rönnqvist, Thomas ”Bulan” Berglund och Roger Åkerström, en av Luleås mesta spelare över tiden, de tre ihop är så helgjutet. Alla har spelat. De tre håller jag väldigt, väldigt högt.

Betyg: 4

– Jag är inte osäker på trojkan i Skellefteå, för Bert Robertsson och Stefan Klockare är inga dussinkillar. Hasse Wallson har jag bara hört gott om, jag har inte sett honom. Han har ju tränat J-20-lag. Vad som möjligtvis skiljer honom och Jonas Rönnqvist är erfarenheten, men det kan också vara en styrka. Han har sluppit vara med i de två nesliga finalförlusterna.

Betyg: 4

L-G Jansson om lagkaptenerna

– Jimmie Ericsson (Skellefteå) är urtypen för hur man inte bara genom att prata och gestikulera utan genom att utföra saker går i bräschen. Det var ju ett enkelt val att välja Jimmie Ericsson som lagkapten.

Betyg: 4

– Det vore förment utav mig att gå in på personligheter på Chris Abbot (Luleå). Det kan jag inte. Utav det jag sett är han ett föredöme. Hans genomslag, att driva på killarna i laget vet jag inte. ”Jimpa” Ericsson har jag följt i så många år men Chris kan jag inte säga det. Han är sannolikt duktig.

Betyg: 3

Sammanlagt betyg: Skellefteå: 20 | Luleå: 18

L-G Janssons finaltips: Skellefteå vinner SM-guld efter 4-2 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".