1 av 3
Ett sponsorblad som Tyresö FF förbereder. Foto: Bengt Skött/Radiosporten.
2 av 3
En utveckling på bara några år... Foto: Bengt Skött/Radiosporten
3 av 3
Helena Oddbjörn, leverantör av TFF:s trycksaker. Foto: Bengt Skött/Radiosporten
damallsvenskan

Tyresös "muskler" bara växer

4:35 min

Tyresö FF förknippas nästan alltid med Marta och andra värvade storstjärnor. Men Radiosporten har mött en av de människor som aldrig syns och hörs men som ingår i Tyresös stora "mästarpussel".

– Det är många som gör ett enormt arbete där ute, för att kunna ge oss större resurser för varje säsong, säger lagkapten Johanna Frisk till Radiosporten.

– Inte bara tränare och fysiologer utan också i kansli och på marknadssidan är det många som försöker rulla ut den röda mattan runt laget, så att vi ska kunna prestera när det är match, säger tränaren Tony Gustafsson.

De senaste tre-fyra åren har Tyresö FF:s omsättning stigit till hela 15 miljoner kronor. Det var den enda klubben som ifjol inte hade minussiffror i sin ekonomiska bokföring.

Klubben sydöst om Stockholm har på cirka tio år gått från amatörism till högsta grad av proffsighet. 150 företag sponsrar – och umgås och utvecklas i det stora nätverk som klubbens näringslivsinriktade personer skapat.

Radiosporten har träffat en av de många anonyma men djupt engagerade människor som finns nära laget – och som kan jämföra med den mindre professionella nivå Tyresö FF låg på för sju-åtta år sedan.

– Från början var vi bara några stycken som jobbade med det här. Då tryckte vi bara upp några flyers och "lappade" bilarna på några parkeringsplatser, säger Helena Oddbjörn, som med sitt företag jobbar massor av övertidstimmar med tjocka matchprogram, sponsorblad och annonser på arenans storbildsskärm.

Tyresö FF inleder på tisdag kväll hemma på Tyresövallen mot Martas förra klubb Umeå IK. Just på den arenan noterades ifjol damallsvenskans överlägset högsta publiksnitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista