1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Damallsvenskan

Tränaren: "Tjejerna åker från hela Värmland"

5:01 min

Strandvallen är nykomlingen Mallbackens hemmaplan, men det kan vara svårt att hitta dit och enligt veteranen Helena Nilsson kommer alla lag att få det tufft där. Men det krävs att laget presterar max för att hänga kvar.

Mallbacken är en liten ort i Värmland som ligger i mitten av ingenting. Det märkliga är att laget ska göra sin sjätte säsong damallsvenskan. Det är den gamla lanthandeln och en gammal brevlåda, men det är egentligen allt.

– Vi är en liten by men tjejerna åker från hela Värmland, säger tränaren Stefan Johansson om laget.

Toppklubbarna i damallsvenskan har mycket att locka med, men frågan är hur Mallbacken lyckas få några nyförvärv till klubben?

– Vi är väldigt ärliga. Vi tar alla nyförvärv hit till Mallbacken, så får de se. Många blir alldeles förundrade och tycker att det är pittoreskt och blir väldigt sugen på att spela fotboll här. Sen tror jag att det har spridit sig lite om att tjejerna tar hand om varandra väldigt mycket. Det är en klubbkänsla som är svår att förstå i dagens fotboll, är Johanssons värvningsrecept.

Egentligen borde det vara omöjligt för en så liten ort att kunna spela på den högsta nivån.

– Det är inget som är omöjligt. Även en liten plats kan hänga med, säger ordföranden Sven Eriksson som har varit ordförande i 23 år.

Strandvallen är inte spelbar och tjälen ligger fortfarande. Det snickras förfullt för att blikta Fotbollsförbundet. Planen är svår att hitta och många lag som har varit försenade till Mallbackens hemmaplan, men det finns ett trick enligt Sven Eriksson.

– Di får inte blink för hårt för då åk di förbi.

Hemmapremiären spelas i Munkfors.

Mats Fagerström
Johan Wallberg
Johan.wallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista